Chladný sklad – proč a jaký?

Abychom uchovali potraviny čerstvé a v dobrém stavu, je potřeba skladovat je na chladném místě. Některé ukládáme do ledniček a chladniček, jiné zase do spíží. A právě o spížích, nebo chcete-li o spižírnách, špajzkách, špajzech či odborně řečeno o chladných skladech na potraviny, si budeme povídat v tomto článku.

Chladný sklad – proč a jaký?

Spíž – ano, či ne?

Zvažujete, zda si máte pořídit dům se spíží? Váháte, zda má být spižírna navržena jako součást projektu vašeho nového rodinného domečku? Odpověď zní: jednoznačně ano! Rozhodně to není plýtvání prostorem, o kterém si myslíte, že byste ho mohli využít lépe. Dobře navrženou spižírnu dříve nebo později určitě uvítáte. Nejenže budete mít kde uchovat potraviny, k čemuž správně spižírna slouží, ale můžete v ní ukrýt i další předměty a nádoby, které by nevzhledně ležely na kuchyňské lince nebo by zabíraly jiný prostor v kuchyni.

Již bylo řečeno, že uvítáte spíž, která je dobře navržena. Co ale znamená pojem „dobře navržená spíž“? Spižírna musí splňovat některé důležité předpoklady proto, aby správně plnila svůj účel.

Chlad, sucho a tma

Potraviny uchováme v co nejčerstvějším stavu pouze tehdy, vytvoříme-li jim ty správné podmínky. Je tedy nutné, aby spíž stála na suchém a tmavém místě, měla dobré odvětrávání, a hlavně aby v ní bylo co nejchladněji. Nejlepším řešením je spižírna orientovaná na sever. Ideální teplota ve spíži je zhruba kolem 10 °C.

Do spíže co nejblíže

Potraviny skladované ve spíži by měly být při vaření hned po ruce, abychom nemuseli z kuchyně odbíhat příliš daleko. Určitě by nás obtěžovalo, kdybychom s plnýma rukama procházeli třeba dvěma místnostmi, než bychom se ze spíže dostali zpět do kuchyně. Z toho vyplývá, že spižírna musí být umístěna v těsné blízkosti kuchyně a nejlépe, aby ji s kuchyní propojovaly pouze jedny vstupní dveře.

Velikost spíže

Co se rozměrů týče, musí být spíž dostatečně prostorná, abychom ji mohli jednak vybavit regály a policemi a zároveň abychom se v ní mohli bez problémů pohybovat i s potravinami v rukou. Spíže, které jsou menší než jeden metr čtvereční, jsou z těchto důvodů naprosto nedostačující. Prostor spižírny lze o trochu zvětšit tím, že použijeme dveře otevíratelné ven namísto dovnitř.

Vnitřní uspořádání

Prostor ve spíži je nutné rozvrhnout tak, abychom potřebné věci snadno našli a bez problémů na ně dosáhli. Spižírnu vybavíme úzkými policemi a regály umístěnými nad sebou. Díky úzkým policím máme lepší přehled, kde je co uloženo. Nejvhodnější šířka polic je přibližně 13 cm. Police vyložíme lehce omyvatelným materiálem, jako je například laminát nebo speciální omyvatelný papír, jelikož spižírnu je nutné – a na to nikdy nezapomínejme – udržovat v čistotě.

Malé dopředu, velké dozadu

Potraviny si systematicky rozdělíme podle druhu, velikosti, obalu atd., protože jenom tak lze maximálně využít prostor ve spíži. Často používané potraviny, menší sklenice a těžké konzervy umístíme dopředu a do nižších přihrádek, naopak méně používané potraviny a vysoké nádoby uložíme do zadních částí či nahoru. Skleněné lahve s pitím postavíme úplně na zem. Můžeme využít i vnitřní strany dveří, kam zavěsíme plastikový kapsář s malými sáčky na koření nebo připevníme regálek s malinkými přihrádkami.

Spížní skříň

Jestliže nemáme dostatek prostoru na vybudování samostatné místnosti pro skladování potravin (obzvláště v panelových domech je to téměř nemožné), můžeme ji nahradit spížní skříní zabudovanou do kuchyňské linky. Spížní skříň by měla alespoň zčásti splňovat ty nejdůležitější parametry klasické spižírny.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.