Dětský pokoj - království dětských duší.

Příchodem dítěte do rodiny začíná nová etapa života a tím se změní celý rytmus a styl rodiny. Každému dítě potřebuje příjemný a útulný domov plný bezpečí.

Dětský pokoj - království dětských duší.

Dětská duše je hravá, plná fantazie a očekávání od věcí budoucích. Je na nás, na rodičích, abychom vytvořili prostředí pro zdánlivě malého človíčka. Dnes bych chtěla připomenout několik důležitých otázek, na které je třeba si odpovědět, než se začne pokojíček zařizovat.

JAKÝ JE VĚK DÍTĚTE?

Když je dítě ještě v malém, batolecím věku, většinou je jeho postýlka umístěna v ložnici. Na blízku je máma, která naslouchá a vždy vyhoví potřebám miminka. V prvních měsících dítě potřebuje dětskou postýlku s ohrádkou, kterou je možné výškově nastavit do několika poloh. Přebalovací pult, odkládací plochu na hygienické prostředky a také skříňku s úložným prostor na dětské oblečení. Samozřejmě, že tento již zmiňovaný nábytek může být umístěn již od prvních dní dítěte doma v samostatné místnosti, tedy v dětském pokojíčku. Technické vymoženosti hlídají zvuky a pohyby dítěte a mamince dají hned na vědomí, že se něco děje.

Něco jiného je, když dítě již navštěvuje školku. Je ve věku, kdy je zvídavé, hravé, poněkud temperamentní, takže potřebuje prostor na své hry, stavebnice a autodráhy. Děti rády prozkoumávají terén, prolízačky a schovávačky milují. Vím, že zde je člověk limitován prostorem, ale při troše snahy se i malý prostor dá vyřešit ke spokojenosti všech.

Školní věk kromě postele, skříně na oblečení, polic na hračky, vyžaduje i pracovní stůl. Ke stolu patří židle, zde doporučuji rostoucí nastavitelnou židli, pokud možno i nastavitelnou výšku stolu.

V pokoji u teenagera je prioritou stůl s počítačem a velká postel s možností křesílka a stolu pro hosty. Povaha dítěte a jeho zájmy jsou individuální, takže nelze některé požadavky zobecňovat.

Kolik dětí bude v pokojíčku?

To, jak je velký dětský pokoj je jedna věc. Druhá důležitá informace je, kolik dětí v daném prostoru má spolu bydlet? Mnohdy se pospolu vejdou jen postele a jeden společný stůl se skříní. Hrací volný prostor chybí a může být vytvořen například na chodbě do patra, kam je položen koberec a umístěny hračky.

POKOJ Pro kluky nebo pro holky?

Když jsou děti malé, tak není problém v tom, zda jsou v pokojíčku spolu holčička a chlapec. Jsou li spolu dvě slečny, nebo dva kluci, tak to není takový problém, jako u opačného pohlaví. S postupným dospíváním je spojeno soukromí, jiné požadavky na prostor a kamarády. Chlapci se ocitají ve světě skládaček a stavebnic, které si potřebují někam vystavit, nasvítit a pochlubit se svojí šikovností. Děvčata upřednostňují království malé kuchyňky nebo kadeřnický salón. Celý nábytek se může přizpůsobit požadavkům na zájmy, systémy mohou být vyrobeny na míru tak, aby se po čase daly vyjmout a zaměnit za jiný.

Zachováte soukromí dětí? (velký věkový rozdíl dětí)

Další téma souvisí s tím předchozím. Každý člověk potřebuje svoje soukromí, alespoň částečně oddělené prostory. Ve větším pokojíčku je možné rozdělit prostor skříněmi tak, aby každé z dětí mělo jen svůj prostor, ve kterém může být jen sám. Ať už je to postel, nebo kobercová plocha na hraní. Pomohou závěsy, skříňky, roletky a natočení nábytku.

Skrýše

Obzvláště předškolní děti milují schovávačky, jeskyně a doupata. Stačí postel umístit do vyvýšených míst, zajímavým, ale bezpečným schodištěm do patra postel rozjasnit a prostor pod postelí využít na skříňky, police a na hraní. Závěs může celou jeskyni uzavřít, současně slouží jako opona pro divadelní představení.

Řešíte Nedostatek místa?

Když je málo místa i na základní nábytek, jako je postel, stůl a skříně, jsou dobrým řešením postele nad sebou, jako výsuvné. Postel se přes den zasune pod druhou postel. Ne vždy je to ideálním řešením. Pod postelí můžete využít prostor na šatní skříň.

Barvy

Nemůžu opomenout barvy v dětském pokoji. Pro to, jakou barvu zvolit je důležitých několik informací. Na jakou stranu je orientován dětský pokoj? Dostane se do pokoje slunce, nebo je pokojík na severovýchodní straně? Kdo bude v pokojíčku, děvčátko, nebo chlapec? Je dítě temperamentní, nebo spíše klidné? Barvy jsou skvělým stimulačním prostředkem pro děti. Ozdoby, dnes moderní polepy na stěny je třeba korigovat a nepřehánět to. Týká se to i dekoračních materiálů, jako jsou závěsy, záclony, roletky a polštářky. Když všude v pokojíčku budou výrazné barvy, tak to také není dobré. Zvolte jen barvu, nebo jeden vzor a opakujte ho.

Zpestření prostoru

Ve velkém pokoji můžete dětem prostor osvěžit doplňky, jako je houpací závěsné křeslo, které můžete v případě potřeby sundat. Chlapci rádi cvíčí, takž žebřina, posilovací činky a prostor na podložku je stejně tak důležitá, jako kytara a stojan na noty.

Doporučení:
Vždy tvrdím, že potřeby člověka jsou individuální a proto je třeba řešit individuálně a s citem pro věc. Někdy méně je mnohdy více, týká se to výrazných barev a textilních vzorů. Nejdříve je nutné vyřešit půdorys, tedy dispozici pokoje, teprve potom ve 3d prostoru, jako vizualizaci.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.