Interiérová architektka radí - jak na malý byt?

Koupili jste si malý byt a nevíte si rady s prostorem? Jak vyřešit místnosti, aby působily dobře? Aby právě Váš byt byl místem, jako stvořený pro Vás? Nejlepší je, obrátit se na architekta, který Váš problém vyřeší. Nicméně mám pro Vás ostatní pár dobře míněných rad.

Interiérová architektka radí - jak na malý byt?

Rady se týkají pojetí prostoru, jako celku, světla, barev, textur a nábytku.

Je dobré, uchopit celý byt jako jeden celek, jako kompaktní místnost, která Vás při návratu domů povzbudí a budete se v bytě cítit dobře a pohodlně.
Pokud je i tak malý byt plný příček a předělů, zbavte se jich, jsou zbytečné. Ponechte jen nutné funkční příčky, tedy předsíň a toaletu se sprchou. Tím prostor otevřete a nebudete se cítit stísněně.

Nábytek
Do malých prostor se používá nábytek světlých tónů a to z důvodu, že tmavý nábytek na sebe upoutá pozornost a prostor zmenšuje. Dobrým rozhodnutím je jeden dekor, jedna barva pro všechen nábytek v bytě. Tím docílíte jednoty. Pokud se Vám líbí nějaký solitér- nábytek, pořiďte si ho, ale jen v malých rozměrech. Například stolička, zajímavý stolek atd.

Světlo
do bytu potřebujeme dostat hodně světla, aby nepůsobil stísněně. Pomoci si můžeme okny bez závěsů, umístěním vhodných lamp a světel do míst, která by jinak byla tmavá.


příklad využití okna současně k odpočinku. Výjimečně použity závěsy, neboť výhled z okna nebyl příjemný.

Zrcadlo
Se světlem souvisí ruku v ruce i zrcadlo. Prostor zvětšuje, například v malé předsíni.

Barvy
Na výmalbu místností je dobré použít jemné odstíny teplých tónů. Je nutné se vyhnout sytým a výrazným barvám v místnostech. Doporučuji béžové, kávové, smetanové, ale i jemné osvěžující barvy zelinkavé.

Textury
Pokud se rozhodnete pro jednu stěnu s dekorem, tedy tapetu, měla by opět splňovat již zmiňovaná kritéria. Měla by být světlou a jemnou barvu, malý vzorek, malý dekor. Velké vzory jsou naprosto nevhodné, opět zmenšují prostor.

příklady jemného dekoru

V dalších článcích spolu projdeme jednotlivé místnosti v bytě tak, abych upozornila na nejdůležitější místa a Vy se zamysleli nad tím, která varianta je pro Vás ta pravá.

Sleva na služby bytové architektky - 20% !!

[![](https://www.slevy.cz/i.php/18907?18907DTQ2FK)](https://www.slevy.cz/-Navrh-interieru-se-slevou-20/slevove-kupony/slevovy-kupon/ticket_id/636) [Návrh interiéru se slevou 20%.](https://www.slevy.cz/-Navrh-interieru-se-slevou-20/slevove-kupony/slevovy-kupon/ticket_id/636)

Návrh interiéru obsahuje:
Zaměření a nafocení stávající místnosti.
Návrh půdorysu (2 varianty).
3D vizualizaci prostoru (1 varianta).
Okótovaný návrh.
Doporučení barev pro výmalbu, dekory materiálů, místa použití světel v místnosti.
Vše v elektronické podobě.

Vaše Andrea Zaciosová

Kontakt:
Ing. arch. Andrea Zaciosová
zaciosova(zavináč)argad.cz

777 231 056


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.