Jak na rekonstrukci koupelny?

Přemýšlíte o rekonstrukci koupelny a nejste si jisti zda si máte nechat koupelnu přebudovat od odborníků nebo to zvládnete svépomocně?

Jak na rekonstrukci koupelny?

Vycházíte každé ráno i večer z koupelny s pocitem, že ta vaše není dostatečně moderní, hezká, příliš funkční a myslíte si, že rekonstrukce je nevyhnutelná?

Pokud přemýšlíte o definitivní likvidaci starého umakartového jádra, tak možná právě teď je ta nejvhodnější chvíle se jej zbavit, pustit se do rekonstrukce moderní koupelny a splnit si tak svůj sen. Proto jsme se rozhodli, že vám přiblížíme, jak rekonstrukce probíhá a přinášíme několik zajímavých nápadů a praktických tipů.

Základem úspěchu je důkladná příprava, proto nejdříve vše pečlivě změřte a naplánujte si, jak má vypadat výsledek. Hledejte inspiraci například v katalozích, koupelnových studiích nebo u známých. Rozhodně se poraďte s odborníky a za pomoci grafického návrhu zkušeného koupelnového studia vyberte konkrétní řešení.Svépomocí nebo na klíč?

Tip: Někdy stačí do koupelny přidat jen málo! Nepřemýšleli jste třeba o koupelnových tapetách?

Rekonstrukci panelového jádra či stávající koupelny můžete realizovat buď svépomocí, najímáním řemeslníků jednotlivých profesí, nebo zadáním celé rekonstrukce tzv. na klíč. Doporučujeme vše pečlivě zvážit s ohledem na finanční a časové možnosti. Pokud zvolíte poslední variantu a kompletní realizaci svěříte stavební firmě, pečlivě vybírejte.

Od jednotlivých firem žádejte ukázky jejich realizovaných projektů, nechte si předložit kalkulaci, termínový plán, včetně smluvních podmínek a záručních ujednání.

Rekonstrukce koupelny za týden

Přestavbu koupelny lze zvládnout dokonce během jediného týdne. Aby práce odsýpala v rychlém tempu, je potřeba si předem ujasnit několik základních otázek.

Vekolikost prostoru Podle vkusu a možností lze koupelnu sloučit s WC, čímž celý prostor provzdušníme a zvětšíme. Tato varianta je doporučována spíše jednotlivcům, než rodinám s větším počtem členů.

Návrh a projekt Doporučujeme obrátit se na odborníky, ať už se jedná o architekta, stavebního inženýra, nebo koupelnové studio, kteří zpracují jednodušší či komplexnější projekt a poradí s celkovou koncepcí prostoru. Zároveň vám pomohou s volbou stavebních materiálů a zařizovacích předmětů.

Elektrická instalace a osvětlení Přestože osvětlení bývá instalováno až úplně na závěr, je nutné rozhodnout o umístění jednotlivých zásuvek, vypínačů, světel a spotřebičů již při přípravě rekonstrukce. Obecně lze říci, že koupelna vyžaduje dostatek osvětlení, centrální světla je vhodné doplnit osvětlením nad zrcadlem, či vedle něj, zvážit můžete také relaxační osvětlení či světelné scény.

Topení a větrání O způsobu vytápění je vhodné se poradit s projektantem, stejně jako o odvětrávání koupelny vhodným způsobem.

Rozvody vody a odpady Rozvody studené a teplé vody, včetně odpadů, raději přenechejte odborníkům, předejdete tak možným nepříjemnostem s neodborně provedenou prací.

Koupelnové vany nebo sprchové kouty Záleží především na velikosti prostoru. Pokud máte nedostatek místa, pak můžete vybírat mezi minivanou o rozměru 150 × 60 cm či sprchovým koutem.

Kdy potřebujete stavební povolení?

V případě jednoduchého vyzdění bytového jádra může stačit jen ohlášení stavby, se základním zakreslením půdorysu rekonstrukce.

Stavební povolení je potřeba při náročnější rekonstrukci, kdy měníte dispozice bytu a zasahujete do nosných konstrukcí. Vždy je vhodné se poradit s odborníky a konzultovat svůj záměr na příslušném stavebním úřadě.

Žádost o stavební povolení, včetně vypracovaného stavebního projektu a statického posudku, předkládá majitel nemovitosti stavebnímu úřadu. Všechny tyto úkony za vás může vyřídit i renomovaná stavební firma.

Potřebujete rychle zrekonstruovat koupelnu? Máme pro vás několik tipů!


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?