Jak vybrat vodovodní baterii

V dnešní době je úsporné zacházení s vodou a energiemi zásadní. Poptávka po vodě je stále větší a její ceny v posledních letech rostou závratnou rychlostí. V sázce je budoucnost naše i naší planety. Proto bychom se měli soustředit i na maličkosti a využívat prostředky, které méně plýtvají vodou a podporují úspory energií.

Jak vybrat vodovodní baterii

Například při sprchování se ušetří průměrně kolem 70 procent vody v porovnání s vanovou koupelí. Jednou z dalších cest, jak vodu ušetřit, je výběr vhodné baterie. Moderní vodovodní baterie se vyznačují jednoduchými, dynamickými a čistými tvary. Před nákupem vodovodní baterie bychom se nejprve měli rozhodnout, který typ potřebujeme. Zda nám bude vyhovovat vodovodní baterie kohoutková, páková nebo termostatická. Dalším kritériem je cenová dostupnost, jaká kvalita je pro nás přijatelná, zda je pro nás důležitý design a jestli chceme ušetřit vod ### Možnosti baterií

Vodovodní baterie jsou k dostání ve dvou standardních rozměrech – 100 mm a 150 mm. Dělí se na několik druhů podle místa a způsobu umístění. Existují baterie vodovodní, dřezové baterie, umyvadlové, sprchové baterie a vanové. My se zaměříme právě na ty v koupelně. Podle umístění se rozdělují na nástěnné, které jsou upevněny na omítku zdi nebo obklady koupelny, stojánkové, jež se instalují přímo na umyvadlo nebo vanu a podomítkové baterie - schované pod obkladem.

Dnešní vodovodní baterie vynikají nejen v úspornosti, bezpečnosti a komfortu každodenního provozu, ale také z estetického hlediska. Designeři vytvářejí baterie, které snadno sladíte s různými doplňky. Na své si přijdou příznivci různých stylů.

Návrat kohoutkových baterií

Klasické kohoutkové vodovodní baterie má stále mnoho rodin, jejich prodej v posledních letech však klesal a často byly nahrazovány praktičtějšími bateriemi pákovými. Pokud se však rozhodnete koupelnu ponechat v retro stylu nebo z jakéhokoli důvodu nechcete kohoutky vyměnit za jednoduše ovladatelnou páku, je stále několik výrobců, kteří kohoutky nabízejí.

Nové typy kohoutkových baterií také nacházejí své uplatnění v netradičně pojatých koupelnách. K posunu vpřed dochází v kvalitě zpracování a v systému vnitřního ventilu vybaveného keramickým sedlem, který je zárukou těsnosti kohoutků a zajišťuje, že kohoutek nekape. Příliš vody ani energie, vzhledem k složitějšímu procesu mísení vody, neušetříte.

Pákové baterie jsou komfortnější

Nejobvyklejšími bateriemi v našich koupelnách jsou pákové. Vynikají díky své funkčnosti a jednoduchosti ovládání. Systém směšování zajišťuje kartuše, jejímž pohybem se mění teplota a zároveň množství protékající vody. Životnost a funkčnost zajišťuje právě kvalita kartuše a také povrchová úprava baterie.

Páková vodovodní baterie šetří vodu svou konstrukcí, stejně jako tím, že se dá jednoduše zavřít jedním dotykem. Ve srovnání s kohoutkovými bateriemi ušetří až třetinovou spotřebu vody. Při běžném užívání oceníte především snadné uzavření baterie minimální silou. Pokud se rozhodnete pro stojánkovou baterii, umístěnou přímo v umyvadle, při výběru dbejte na délku krku baterie. Pokud je příliš krátký, při užívání brání pohodlnému mytí rukou.

Jak nejlépe ušetřit vodu i energii?

Nízká spotřeba vody a komfort při užívání – to jsou přednosti termostatických baterií. Termostatické baterie jsou ještě šetrnější než pákové a oproti kohoutkovým bateriím mohou ušetřit až 50 % vody.

Tento typ baterií se liší od ostatních tím, že mají regulátor nastavení teploty vody. Automaticky tak směšují studenou a teplou vodu na optimum, které si uživatel zvolí. Nejčastěji se nastavuje na hodnotu 38 °C, kde je bezpečnostní pojistka, která musí být v případě potřeby překonána. Nehrozí tudíž opaření vodou nebo naopak studený šok.

Termostatické baterie se nejčastěji používají pro sprchové kouty, kde hrozí největší nebezpečí opaření a jsou vhodné především do koupelen, které užívají děti. Dojde-li k výpadku studené vody, termostat se uzavře a nehrozí tak opaření horkou vodou. Díky možnosti okamžité regulace teploty a proudu ušetříme poměrně značné množství energie, vody a tím i financí.

Někteří zájemci o termostatické baterie se obávají, že u nich v domácnosti nebudou fungovat. V některých případech mohou mít pravdu. Tyto baterie totiž potřebují dodávat stabilně teplou vodu. Vzhledem k tomu, že panelové domy jsou až na několik výjimek zásobovány teplou vodou z centrální teplárny, která dodává stabilní teplotu, tak jsou termostatické baterie vhodné.

Vzhledem k cenovým relacím kvalitních pákových nebo kohoutkových baterií nejsou ceny těch termostatických nijak vysoké. Kvalitní termostatické baterie jsou k dostání již od 1 200 Kč.

Povrchové úpravy

Nejběžnějším, nejoblíbenějším a finančně nejdostupnějším povrchem je chrom. Chromový povrch je ale vysoce reflexní, takže vyžaduje častější čištění a odstraňování zaschlých kapek vody. Pro čištění chromových povrchů se doporučuje mýdlová voda nebo neagresivní a neabrasivní prostředky. K vysušení a vyleštění použijte suchý hadřík. Písky a jiné prostředky s abrasivní složkou způsobí povrchové škrábance, takže je v žádném případě nepoužívejte.

Lesklý nikl má nepatrný růžový nádech a vyžaduje také častější údržbu. Naopak matný nikl má hrubě broušený povrch díky ručnímu kartáčování. Jeho nízké odrazové vlastnosti skryjí šmouhy a zaschlé vodní skvrny. Vodovodní baterie s niklovým povrchem však patří mezi finančně náročnější materiály.

Zlatý povrch bateriím dává vysoce leštěná mosaz, růžový nádech má měď, k dostání je v provedení lesklém i matném.

Matný antický bronz, populární v sedmdesátých letech, dnes slaví comeback. Jeho povrch evokuje použitý vzhled a není jej nutné vzhledově udržovat každý den. I v tomto případě platí nepoužívat abrazivní čisticí prostředky, které kromě poškrábání mohou způsobit i změnu barvy.

V posledních letech designeři rádi kombinují výše uvedené materiály se sklem, plastem nebo dokonce dřevem.

Tipy a vychytávky

Zajímavým designovým doplňkem baterií je LED podsvícení. Jednobarevná, vícebarevná nebo blikající světélka dodají na atraktivitě koupelny a líbí se především dětem. K jejich provozu nejsou zapotřebí žádné baterie. Světélka se ovládají spouštěním páky. Lze například nastavit, aby voda do 30 C svítila modře, při 30 až 50 °C zeleně a nad 50 °C červeně.

U některých pákových baterií je takzvané ekotlačítko, které šetří spotřebu vody omezením průtoku. Zatímco maximální průtok bývá kolem 10 litrů za minutu, použitím ekotlačítka klesá spotřeba až na 6 litrů za minutu.

Pokud nemáte finance na kvalitní pákovou baterii s ekotlačítkem nebo termostatickou baterii s regulátorem a chcete ušetřit více vody, stačí za pár desítek korun doinstalovat perlátor. Jeho sítko naředí vodu se vzduchem, takže množství vody, které proteče, je menší, ale proud zůstává stejný.

Pokud tedy uvažujete o výměně vodovodní baterie, vybírejte především kvalitní výrobce. Dbejte na eleganci, která nepodléhá času, rozhodněte se pro kvalitní povrch se snadnou údržbou a především se zajímejte o to, kolik vody a energie ušetříte.

Text: Lucie Czechová


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.