Kuchyně v podkroví

Neřešitelný problém? Nikoli

Kuchyně v podkroví

Čtenář magazínu Dům a Zahrada z Plzně plánuje rekonstrukci podkrovního bytu. Všechno šlo dobře až do chvíle, kdy přišla na řadu kuchyňská linka.

Mnoho požadavků, ale málo možností - to je výzva pro nás!

Pan Stanislav má několik podmínek. Nesmí se hýbat s instalacemi, systém trámových podpěr chce zachovat a do kuchyně se musí vejít i jídelní stůl pro čtyři osoby. Součástí kuchyně musí být potravinová skříň, myčka nádobí, chladnička, sklokeramická varná deska a odsavač par. Naopak tam nemusí být pečicí trouba.

Řešení od designérky

Původní představa majitele byla kuchyňská linka do tvaru „L“. Od této představy jsem upustila z toho důvodu, že stěna, která odděluje kuchyňskou část od obývací, přechází v nízkou zídku. Na druhé straně je šikmina, která je hodně pozvolná, a výška, ve které by mohla být umístěna chladnička, je až někde v polovině stěny. Tudíž by nezbyl dostatek místa na pracovní ploše, a vaření by muselo být umístěno vedle dřezu, který by se tím posunul až úplně na konec pracovní plochy vlevo. Protože voda je vyvedená v místě před nízkou zídkou, navrhla jsem řešení dvou protilehlých linií, kdy dřez je umístěný v ostrůvku, vedle myčka nádobí. Chladničku a potravinovou skříň jsem umístila do výklenku v rohu. Protože ke konci linky vpravo už není dostatečná podchozí výška, pracovní plochu jsem ukončila dříve a zbytek linky jsou praktické vyšší skříňky s dostatkem nezbytných úložných prostor. Majitel pečicí troubu nechtěl, ale pokud by v kuchyni měla být, umístila bych ji do vyšší skříňky hned vedle linky, nebo pod varnou desku.

O osvětlení pracovní plochy se postará osvětlovací police na stěně, digestoř a nad ostrůvkem by bylo ideální závěsné svítidlo spuštěné ze stropu.

Cihlový obklad za pracovní deskou působí útulně a kuchyni ozvláštní. V části za varnou deskou bych na něj umístila ještě skleněný obklad, který se bude mnohem lépe udržovat. Barevné řešení kuchyně je vzhledem ke stylu interiéru zvolené jednoduché - na zajímavosti mu dodá cihlová zeď, trámy a šikmina. Tmavá podlaha má svůj protipól ve

Jídelní stůl jsem zvolila kulatý, protože v malém prostoru mi přijde nejpraktičtější - člověk se nemusí vyhýbat nebezpečným rohům a může si židli posunout přesně tam, kam potřebuje.

Protože je kuchyně určena do nájemního bytu, přeji panu Stanislavovi, aby se jeho nájemníkům líbila. Doufám, že může být návrh inspirací pro někoho dalšího, kdo má podkrovní byt a řeší stejný problém – kuchyni pod šikminou.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?