LPG, bouchne mi to nebo ušetřím a budu jezdit v klidu?

Už jsme pro vás připravili několik článků, zda se vám vyplatí montáž LPG nebo ne, jaké jsou možnosti platby montáže LPG na splátky a poradnu s odborníkem na LPG. Nyní tu máme nezávislý test vozidla KIA.

LPG, bouchne mi to nebo ušetřím a budu jezdit v klidu?

Už jsme pro vás připravili několik článků, zda se vám [vyplatí montáž LPG nebo ne]((https://magazin.sousede.cz/-Vse-o-LPG-prestavba-uspory-rizika/clanek/id/146), jaké jsou možnosti platby montáže LPG na splátky a poradnu s odborníkem na LPG.

Známý web Autorevue.cz připravil test vozidla KIA Cee´d s benzínem 1.4. Výsledkem bylo „že v reálném provozu nižší výkon i točivý moment při spalování LPG téměř nepoznáte“. Celý článek si můžete přečíst na webu autorevue.cz.

TIP: fotogalerie ze zahraničí – co udělá výbuch nádrže s LPG, zdroj: srandaweb.com

Hodně lidí se do přestavby vozidla na LPG nepouští z obavy o vlastní bezpečnost. Stačí se podívat na fotogalerii výše nebo vzpomenout na obrázek z novin nebo televize, co dokáže s rodinným domem provést výbuch dvoukilové propan-butanové lahve. V autě si přitom vezete v plynové nádrži množství dvacetkrát větší. Pokud však svěříte přestavbu odborné firmě, která vám do auta namontuje originální schválená zařízení, jsou tyto obavy prakticky nemožné. Plynová nádrž je při výrobě kontrolována tlakovou zkouškou, vybavena ventilem s tepelnou a tlakovou pojistkou a umístěna v plynotěsné schránce. V případě nárazu při nehodě dojde k téměř okamžitému uzavření přívodu plynu elektroventilem. Problém může nastat spíše při pozvolném úniku plynu malou netěsností a jeho nahromadění v nejníže položeném místě špatně větrané garáže.

Zda a jak je vůbec vozidlo s pohonem na zkapalněný plyn bezpečné?

LPG Program je přezkoušen a v oblasti bezpečnosti v ničem nezaostává za benzínem poháněnými osobními automobily.

Dle ADAC potvrdily bezpečnost nárazové a požární testy: "Z praxe, ale i z těch zemí, kde je schváleno relativně mnoho automobilů s pohonem na zkapalněný plyn neexistují žádné důkazy, svědčící o tom, že u těchto vozidel existuje zvýšené bezpečnostní riziko. Nárazové a požární testy ukazují, že automobily s pohonem na zkapalněný plyn jsou stejně bezpečné, jako srovnatelná benzínová vozidla", říká odborník s více než 20ti letou praxí v montáži LPG Jan Kieslich.

Öko-Test je o převažující bezpečnosti přesvědčen: "Osobní automobily s pohonem na zkapalněný plyn jsou bezpečné. O tom se lze denně přesvědčit v zemích jako Itálie, kde jezdí přinejmenším více než milion osobních aut s pohonem na zkapalněný plyn a nebylo možno prokázat žádné zvýšené nebezpečí požáru nebo exploze".

Co se stane při nehodě - Může potom zařízení zkapalněného plynu explodovat?

Nádrže zkapalněného plynu jsou vybaveny pojistnými ventily pro případ prasknutí potrubí. Pokud by byla při nárazu nádrž vytržena z upevnění a potrubí odtrženo, jsou příslušné přípoje okamžitě uzavřeny. Všechny nádrže jsou vybaveny přetlakovým ventilem, takže v případě požáru může plyn kontrolovaně unikat a bezpečně shořet. Tím je zabráněno roztržení ocelové nádrže zkapalněného plynu při příliš velkém žáru. Protože přezkoušený průtržný tlak je mnohonásobně vyšší než provozní tlak zkapalněného plynu, neexistuje žádné riziko výbuchu.

Z čeho se celá montáž LPG skládá najdete na stránce společnosti JK Product - montáž LPG. Dokocne si zde můžete prohlédnout podrobný průběh celé montáže.

Zdroj: jkproduct.cz, autorevue.cz, internet


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.