Sousedé a nový občanský zákoník – I/ Sousedské vztahy

Vzhledem k aktuálnímu dění na politické scéně a plánovaným změnám v Občanském zákoníku, jsme pro vás společně s kolegy připravili seriál vybraných situacích, které se vás jako "sousedů" nebo majitelů bytových jednotek mohou týkat.

Sousedé a nový občanský zákoník – I/ Sousedské vztahy

Jeden z nejzásadnějších právních předpisů České republiky, který definuje základní práva a povinnosti každého člověka ve vztahu k ostatním, občanský zákoník, prochází změnou. Jedná se přitom o změnu poměrně zásadní – přestože byl předpis přijatý původně v roce 1964 několikrát novelizován, dílčí úpravy nikdy nebyly schopny postihnout potřeby, které se objevily zejména po roce 1989.

Bude-li nový civilní kodex definitivně přijat, čeká Čechy, Moravany a Slezany spousta změn. Pokusíme se vám přiblížit některé z nich, které se týkají sousedských vztahů. A o tom, že bývají vztahy mezi sousedy velmi často pošramocené, ať už je důvodem cokoli, svědčí výsledky průzkumu, který uspořádal server Sousedé.cz: téměř polovina lidí buď nemá svého souseda v lásce, nebo je ráda, když se s ním nepotkává.

Pan Rohlínek jezdí pravidelně každý týden na chalupu v Posázaví, kterou v osmdesátých letech postavili jeho rodiče. Spokojený je tam on i zbytek rodiny – v klidu si tam odpočinou od velkoměstského ruchu. Nerudný soused, vlastník sousedního pozemku, mu však v posledních dnech dojem z pobytů u Sázavy kazí. Větve jeho staré jabloně přerůstají přes plot až k Rohlínkovým. To by takový problém nebyl, smůla je, že kousek od plotu mají Rohlínkovi vybudované posezení s grilem, který pan Rohlínek vlastnoručně vystavěl. Soused ale přerůstající větve prořezat nechce. Co bude moci pan Rohlínek udělat, pokud zákonodárci přijmou nový občanský zákoník?

V současném zákoníku není zakotveno, jak se zachovat, když větve jabloně přesahují přes plot nad sousední pozemek. Správný hospodář se o svůj majetek řádně stará, pokud však pohodlný nebo zaneprázdněný majitel staré jabloně otálí s jeho prořezáním a některé části zasahují k sousedovi nebo mu kořeny ničí plot, poté, co je vlastník stromu neodstraní ani po výzvě, bude je moci ořezat soused a větve si i ponechat. Bude tak ovšem moci učinit pouze tehdy, když mu budou větve překážet.

Ovoce daleko od stromu

Současná norma neřeší ani to, jak naložit s jablky, která rostou na přesahujících větvích. Vyvozuje se tedy, že jablko patří majiteli stromu. To sice bude podle nového občanského zákoníku platit i nadále, situace se však mění v momentě, jakmile jablko spadne na sousedův pozemek. Pak bude patřit sousedovi, aniž by ho musel majiteli vrátit nebo ho vyzvat, aby si ho vyzvedl.

Pokračování seriálu vás čeká již za týden.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.