Zařizujeme dětský pokoj

Samostatnou místnost, vyčleněnou jako dětský pokoj, dnes považujeme za samozřejmost. Jak ale dětský pokoj zařídit?

Zařizujeme dětský pokoj

Kdy o podobě dětského pokoje začínáme přemýšlet? Je to různé. Někdo pořizuje vybavení dětského pokoje hned s narozením dítěte – často i o řadu měsíců dříve. Takové vybavení nám s minimálními změnami vydrží do doby, než začne dítě lézt, stavět se a chodit. Do této doby musíme pokoj upravit tak, aby byl pro malého neposedu bezpečný. Okna, elektrické zásuvky, ostré předměty a hrany, nebezpečné předměty, skříňky s příliš lákavým obsahem. V této době nabývá na významu typ podlahové krytiny, protože právě na zemi bude malé dítě trávit převážnou dobu z dlouhé řady následujících měsíců.

Podlaha – základ mnoha her

Na podlahu v pokoji malého dítěte jsou kladeny vysoké nároky. Musí vyhovovat především ze zdravotního hlediska – to znamená splnění podmínky snadné a perfektní údržby. Důležité také je, aby podlaha nestudila. Na dalším místě je pochopitelně i její vzhled.

V dětském pokoji, zejména u malých dětí, stále zůstává oblíbenoudlahovou krytinou celoplošný koberec. V jeho prospěch hovoří teplost a měkkost povrchu a na nás pak už jen záleží zvolit typ, který půjde snadno vysávat.

Právě dětské pokoje jsou místem, kam z celého bytu nejčastěji volíme korek. V jeho prospěch hovoří zdravotní nezávadnost, tepelně–izolační schopnosti, opět snadná údržba a na rozdíl od některých jiných také měkkost povrchu.

Určitě bychom mohli zvolit také marmoleum – zcela přírodní podlahovou krytinu linoleum. Ke všem ceněným vlastnostem u marmolea připočtěme ještě antibakteriální povrch a velmi dlouhou životnost bez změny vzhledu.

Také v dětských pokojích se pochopitelně setkáme s dřevěnými a laminátovými podlahami, které dnes patří stále mezi nejžádanější. Tyto podlahy v dětském pokoji zpravidla doplňujeme kusovými koberci.

Dítě není dospělý

Největších prohřešků jsme se při zařizování dětských pokojů dopouštěli u nábytku. „Dětský pokoj není žádné odkladiště nepotřebných částí vybavení z ostatních místností bytu,“ shodují se odborníci „Dětský pokoj můžeme přirovnat k domu uvnitř domu, dítě zde spí, baví se s kamarády, hraje si, učí se, odpočívá i sní. A to vše se odehrává v jednom pokojíku.“

Základem je, aby dětský pokoj splňoval všechny požadavky, o kterých jsme hovořili. Důležité je, aby byl zařízen odpovídajícím způsobem k věku dítěte. Zdá se vám to jako samozřejmost? Byli byste možná překvapeni, jak často se dopouštíme chyby tím, že se snažíme pokoj zařídit tak zvaně nadčasově – aby dlouho vydržel. Dítko ovšem více ocení, pokud mu pokojík vyhovuje ergonomicky – a hlavně – pokud zde může provádět své oblíbené aktivity odpovídající jeho věku i osobnosti.

Pokoj roste s dětmi

A právě tato kritéria splňují „pokojíky, které rostou s dětmi“. Můžeme je přestavit (potomek nám roste), obměnit (přírůstek do dětského pokoje) nebo úplně změnit (měníme adresu). A navíc nebudeme řešit problém, jak se vším původním vybavením naložíme. Musíme však počítat s tím, že tyto „chytré“ systémy jsou dražší než univerzální neměnné díly dětského nábytku, investice se nám ale vrátí.

Taková řešení umožňují nejen funkční výbavu pokoje, ale s jejich pomocí je možné navrhnout pokojík skutečně přesně na míru pro dané dítě. I malé děti mají svůj názor a umí dát najevo, jaké věci se jim líbí. Je vždy zajímavé sledovat, jak se v plné prodejně dětských pokojíků a doplňků děti okamžitě zorientují a jasně dají najevo, kde si chtějí hrát nejraději.

Prostor i povahové vlastnosti

Správně zvolené vybavení dětského pokoje totiž nabídne více, než jen splnění základních potřeb. Ideální je, pokud současně dokáže rozvíjet zájmy dítěte a bude odpovídat jeho aktivitám. Tak můžeme nejen správně rozvíjet jeho schopnosti, ale do určité míry je i usměrnit. Chlapec, který chvilku neposedí, určitě ocení umístění koše a balon nebo třeba zavěšenou síť či skluzavku. Stejně starý vrstevník si třeba bude raději malovat nebo číst. To vše by mělo vybavení pokoje respektovat. Všechny děti bez rozdílu povah pak ocení tak oblíbené schovávačky. Určitě se nemusí jednat jen o deku a hrst kolíků – také skrýše mohou mít doslova profesionální podobu.

Více dětí v jednom pokoji? Skvělá jsou zejména řešení s různě zvýšenými lůžky, která z praktických a prostorově úsporných důvodů ocení nejen rodiče, ale snad i úplně všechny děti. „Právě proto jsou zvýšená lůžka oblíbeným řešením i v pokojích jedináčků." Problémem pochopitelně není ani návrh začlenění náhradních lůžek, která budou počítat s občasným přespáním některého z přátel našich dětí. Také se s tím potýkáte?

Úměrně věku

Slovem, které ve spojení s dětským pokojem a jeho obyvateli vyvolává nejvíce problémů, je určitě úklid. Je pochopitelné, že výčet aktivit, které tento mnohdy nevelký prostor musí zvládat, se bez odpovídajícího zázemí neobejde. Ideální je, když můžeme ukládání například objemnějších nebo sezónních věcí řešit mimo dětský pokoj – důležité je, aby zde vždy zůstal dostatečný volný prostor ke hrám, návštěvám kamarádů, kteří se musejí mít kde posadit a podobně. V pokoji vždy najde uplatnění komoda a šatní skříň. Pokud to není jinak možné a věcí je více, raději zvolíme vestavnou skříň, než abychom pokoj plnili dalšími objemnými kusy nábytku. Úložné prostory na hračky volíme úměrně věku. Osvědčují se především kontejnery s víky, kam je možné drobnější hračky snadno posbírat a rychle uklidit. Neočekávejme, že především menší děti budou hračky vyrovnávat do otevřených polic. U starších dětí je důležité vyčlenit stabilní místo na ukládání školních pomůcek. V dětském pokoji se také výborně osvědčí tolik známý němý sluha – pro dítě bude jasně určené místo odkládání svršků srozumitelnější, pro rodiče určitě příjemnější, než hromada zváleného šatstva kdesi v rohu.

Základní prvky vybavení dětského pokoje

  • Kvalitní lůžko odpovídající věku dítěte.
  • Úložné prostory pro oblečení i hračky. Vhodná řešení dokáží výrazně usnadnit úklid.
  • Stůl a správná židle.
  • Pamatujme na dostatečné osvětlení. Stropní nestačí. Důležité je osvětlení pracovního místa a lampička u lůžka.

Nepřehlédněte!

Dětský svět v podkroví


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.