Jak připravit zahradu na jaro?

Zima letos nebyla nijak průbojná a jaro přišlo dříve, než je obvyklé. Už nyní se venku teploty šplhají nahoru a jaro klepe na dveře prakticky od února. Nyní je čas připravit zahrádku nebo předzahrádku na teplé období. Jak na to?

Jak připravit zahradu na jaro?

Zkontrolujte nářadí

Před tím, než se pustíte do přípravy zahrady na jaro, bude nutné zkontrolovat všechno zahradní nářadí, ale také elektrické a palivové pomocníky. Po zimě, zejména v případě nevhodného skladování, mají především benzínové sekačky na trávu či vertikutátory problém nastartovat. Nářadí může být zase zrezlé a dřevěné rukojeti navlhlé a ztrouchnivělé. Jistě nechcete, aby se vám hrábě nečekaně rozpadly v ruce

Záhony potřebují zorat

Pokud si na zahradě pěstujete vlastní plodiny v záhonech, je nejvyšší čas záhony zorat. Protože je půda stále po zimě vlhká, půjde plevel a nežádoucí rostliny ven snadno. Takto očištěný záhon je potřeba řádně zrýt a provzdušnit. Pokud záhony nemáte, ale po nějakém toužíte, pak je vhodná doba pro jeho vytvoření. Nejprve bude potřeba z místa odstranit všechny nežádoucí drny a trsy, následně půdu zorat do hloubky cca 25 až 30 cm, a potom z ní odstraňte všechny kořínky plevele.

Kompostování

Poté, co jsou záhony náležitě zryté, bude potřeba je pohnojit. Na to je ideální kompost, který se stávající zeminou řádně promíchejte. Vytvoření vlastního kvalitního kompostu je poměrně složité a časově náročné. Nejlepší kompost se vytváří vrstvením mokrého a suchého rostlinného odpadu. Takový kompost nemusíte nutně dávat na záhony každý rok, stačí obrok. Výjimkou je jílovitá půda, která dobře plodí každoročním kompostováním.

Trávník jako na golfovém hřišti

Právě nyní je ideální doba začít řešit trávník. Pokud zahrada vypadá, jako kdyby na ní vtrhlo stádo koz a je posetá holými místy, nebo potřebuje kompletně nový trávník, pak je čas ho osít. Na jaře se trávník pomalu vzpamatovává ze zimy a má největší šanci k regeneraci a doplnění. Nezapomeňte ho před osetím kompletně zbavit plevele a nežádoucích rostlin, které jsou po zimě změklé vodou, a půjdou tak snadno odstranit.

Výsadba květin, stromů, plodin i bylinek

Později, v březnových dnech, je vhodná doba na výsadbu nových rostlin a stromů. Stávající dřeviny potřebují postřik před jarem, než stihnou zaútočit škůdci. Nejvíce je postřik třeba v případě ovocných stromů, jako jsou broskvoně, které škůdci milují, ale před pučením hrozí i jejich kadeřavost. U nich je vhodná doba na postřik třeba již v únoru nebo začátkem března. Nové stromy a rostliny mají připravenou půdu po orbě a kompostování, a je tedy nejvyšší čas je zasadit.


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.