Jak řešit sousedské spory? | Díl 4 - Mokré skvrny, kam se podíváš!

Sousedské vztahy občas nejsou úplně růžové. Společně s konsenzualistou vám přinášíme čtvrtý díl našeho seriálu o řešení sousedských sporů klidnou a nenáročnou cestou.

Jak řešit sousedské spory? | Díl 4 - Mokré skvrny, kam se podíváš!

Barbora a oprava vodovodu

Abstraktní umění ji vždycky přitahovalo. Proto nejprve s upřímným zájmem pozorovala narůstající a měnící se vlhkou skvrnu na stropě sprchového koutu. Do reality ji však rychle vrátilo pomalé odkapávání zakalené vody na nablýskané dlaždičky. Barbora vyběhla o patro výše a domáhala se nápravy u mladých sousedů, kteří tu bydleli v pronájmu sotva pár týdnů. Ti jen rezignovaně pokrčili rameny a zavřeli přívod vody. Protože nešlo o první takový případ, Barbora už věděla, co bude následovat. Pravidelný scénář vypadal asi takto: společné zdlouhavé nahánění majitele Prokopa, nekonečné dohadování o nápravu a náhradu škody a nakonec provizorní, mizerná oprava sousedova odpadu, která nevydrží déle než čtyři měsíce. To celé se opakovalo již více než dva roky a intervaly mezi opravami se postupně zkracovaly. Možná i neutěšený technický stav bytu a složitá komunikace s Prokopem byly důvodem, proč se v patře nad Barborou každý rok pravidelně střídají noví nájemci. Tentokrát jí však došla trpělivost.

Předžalobní výzva nebo mediace?

Po poradě se svým známým advokátem se nejprve sešla s výborem SVJ. Tam zjistila, že i výbor má na Prokopa spadeno, jelikož mu dluží již čtyři splátky do fondu oprav. Dále se dozvěděla, že Prokop žije již několik let na Slovensku a nebude lehké se s ním spojit. Společně pak sestavili předžalobní výzvu, kterou mu odeslali. V duchu se Barbora začala smiřovat s představou nekonečných soudních tahanic s nejistým výsledkem někde v daleké budoucnosti. K jejímu překvapení se jí ale asi za dva týdny Prokop sám ozval s tím, že je ochoten o celé záležitosti jednat a navrhl mediaci. Jelikož ale v nejbližší době žádnou cestu do Čech neplánoval, jako nejrychlejší variantu navrhl společnou on-line mediaci.

Mediace

Mediace v době internetové

Ta proběhla již za několik dní. V on-line spojení byli současně Barbora se svým advokátem, předseda SVJ, Prokop a nezávislý mediátor. Při prvním jednání, které trvalo přes tři hodiny, bylo odsouhlaseno provedení podrobnějšího průzkumu stavu odpadu a související konstrukce domu pomocí znalce. Jelikož se jednalo částečně o konstrukci domu a částečně o vnitřní bytové rozvody, na nákladech za znalecké posouzení se podíleli SVJ i Prokop společně. Během druhé následující on-line schůzky, která se uskutečnila za tři týdny ve stejném složení, se podařilo dojít až k uzavření mediační dohody. Ta obsahovala technologický postup oprav, způsob úhrady nákladů, maximální možný termín pro provedení oprav, odškodné pro Barboru i termín na splacení dlužných částek do fondu oprav. Nechyběly ani sankce za případné nedodržení smluveného. Barboře tak svitla naděje, že tentokrát by řešení mohlo být přeci jen efektivnější.

On-line mediace

V dnešní době, kdy se díky současným zdravotním opatřením skokově zvýšilo užívání on-line komunikace, se najde jen málokdo, kdo by s touto technologií neměl osobní zkušenost, nebo o ní alespoň neslyšel. Není tedy žádným překvapením, že i on-line mediace se stala nedílnou součástí řešení konfliktů. Její formát se příliš neliší od klasické mediace, na rozdíl od ní ale probíhá buď celá, či její značná část prostřednictvím on-line aplikací na internetu (např. pomocí Skype, Zoom, či s využitím specializovaných aplikací určených výhradně pro mediaci).

Výhody online mediace

On-line mediace má řadu výhod i některá omezení. Mezi výhody patří možnost rychlého zahájení, úspora nákladů či možnost spojení lidí, kteří jsou ve stejné době na různých místech. Může probíhat značně neformálně, takřka z obýváků jednotlivých účastníků. Je možné ji také zcela přizpůsobit časovým potřebám jednotlivých stran. Také se dá využít v dalších specifických situacích, třeba tam, kde strany, například díky pocitu ohrožení, nejsou ochotné společně zasednout k jednomu stolu. Dokonce vhodný software umožňuje i využívat klasický nástroj mediace – oddělená jednání. (Jde o techniku, kdy se mediátor může během mediace ve vymezeném čase potkávat se stranami konfliktu samostatně, bez přítomnosti druhé strany).

Ale co ty nevýhody?

Přes zmíněné výhody může být samotná komunikace v on-line prostředí náročnější a únavnější než přímé setkání účastníků. On-line mediaci mohou také negativně ovlivnit technické problémy jako je nekvalitní připojení některého z účastníků. Rozhodně jde ale o metodu, která bude v budoucnosti využívána stále častěji.

Více o KONSENZUALISTA

Přečtěte si také: Jak řešit sousedské spory? | Díl 3 - Máte sklep? A mohla bych ho vidět…?

Jak řešit sousedské spory? | Díl 2 - Autoškola v bytě

Jak řešit sousedské spory? | Díl 1 - Ticho prosím!

Zdroj foto: Pixabay.com


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.