Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Příčiny ucpaných odpadů v bytových domech

Příčina ucpaného odpadu v bytových domech se odvíjí od toho, jestli se ucpání týká kuchyňského odpadu, vany či sprchy nebo toalety.

K ucpání kuchyňského odpadu nejčastěji dochází kvůli zbytkům potravin a také tukům, které se v potrubí usazují. Nejčastější příčinou ucpaného odpadu v koupelně jsou vlasy nebo vousy. K ucpání toalety může dojít hned z několika důvodů, zpravidla je na vině nadměrné množství toaletního papíru, zbytky jídla nebo kosmetické ubrousky a dětské pleny, které do toalety nepatří.

Prevence ucpaných odpadů

Jak už z výše uvedených nejčastějších příčin ucpání odpadu vyplývá, nejlepší prevencí je vyhnout se vyhazování věcí, které v odpadu nemají místo (tuky, vlasy, chlupy, mastnota, jídlo apod.).

Ideální je odpad preventivně jednou za čas prolít třemi litry horké vody. Odborníci také doporučují používat ve dřezech sítka pro zachycování nečistot a mít odpadkový koš vždy v blízkosti odpadu. obr.1 Zbytky jídel a tuky do odpadu nepatří

Jak vyčistit odpad? První kroky při ucpaném odpadu

Co dělat ve chvíli, kdy dojde k ucpání odpadu? Možností máte více, odpad se můžete pokusit vyčistit buďto mechanicky, nebo chemicky.

Mechanické čištění ucpaného odpadu

V případě mechanického čištění odpadu máte na výběr několik metod.

  • Pokud máte k dispozici gumový zvon, není nad čím přemýšlet. Díky pumpování zvonem vytvoříte tlak, který trubky uvolní. To, že se vám podařilo odpad vyčistit, poznáte podle toho, že se vytvoří vodní vír.
  • Další možností je rozebrání sifonu. Ať máte kam zachytit zbylou vodu po rozšroubování sifonu, nezapomeňte si připravit kýbl a hadr. Při rozebírání sifonu doporučujeme zkontrolovat těsnění, čas od času je totiž potřeba ho vyměnit.
  • Je problém hlouběji v potrubí a nedokáže ho vyřešit zvon ani rozebrání sifonu? V tom případě sáhněte po instalatérském peru na odpad, které k čištění odpadu používají i odborníci. V případě čištění instalatérským perem je nutná spolupráce dvou lidí. Ta probíhá tak, že jeden do odpadní trubky vkládá pružinu a směřuje ji k ucpanému místu a druhý pružinou otáčí proti směru hodinových ručiček.

Chemické čištění ucpaného odpadu

Řada lidí nedá při čištění odpadu dopustit na chemické přípravky na bázi louhu, které jsou velmi účinné a rychlé. Při jejich používání je nicméně třeba myslet na bezpečnost vzhledem k tomu, že jsou při styku s kůží agresivní.

Kromě ochranných rukavic byste si měli nasadit také ochranné brýle a postupovat přesně podle pokynů výrobce. Alternativou k chemickým čističům jsou ekologické čističe odpadů, které jsou šetrné, ale působí pomaleji.

Vyzkoušet můžete i domácí čističe odpadů

V případě, že není ucpání nijak závažné, mnohdy stačí odpady prolít několika litry horké vody. Pomoci může i čištění jedlou sodou společně s octem a vroucí vodou. Další účinnou babskou radou je čištění prostřednictvím kuchyňské soli a následné prolití horkou vodou.

Kdy je namístě přivolat na pomoc odborníky?

V případě, že žádná z uvedených metod nezabrala nebo se s ucpaným odpadem potýkáte opakovaně, neměli byste otálet s přivoláním odborníků. Je totiž velmi pravděpodobné, že máte co do činění se závažnějším problémem, který může být hluboko v kanalizaci.

K nejčastějším závadám na kanalizaci patří například rozsazené potrubí, prasklina na potrubí, přerostlé kořeny do kanalizace, spadlý předmět do potrubí, vražená odbočka nebo vypadnuté těsnění ve spoji.

Výběr správného servisu

Jak vybrat odborníky na čištění odpadu, se kterými se zaručeně nespálíte? Vsaďte na firmy, jež disponují veškerým potřebným vybavením a mají s čištěním odpadů a opravami kanalizace několikaleté zkušenosti.

Více než 6 000 zásahů ročně řeší firma Herčík a Kříž, která má 30 let zkušeností a ručí za profesionální a rychlou práci a také nízkou cenu. Vzhledem k tomu, že má až čtyřikrát výkonnější techniku oproti běžným čisticím vozům, dokáže stejnou práci odvést podstatně rychleji. Havarijní stavy řeší okamžitě.

Závěrem

Ucpané odpady představují v domácnosti častý problém, který je obvykle možné vyřešit poměrně jednoduše. Pokud se však obtíže v bytových domech opakují, je dobré zamyslet se nad tím, jestli nemůže být problém hlouběji v kanalizaci. V případě opakovaných problémů doporučujeme obrátit se na odborníky, kteří závadu rychle vyřeší.

Zdroj foto : Herčík a Kříž

______________________________________________________________________ CO VŠE MŮŽETE SE SOUSEDÉ.CZ ZÍSKAT:


Mohlo by vás zajímat

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.

Venkovní terasa, tipy a triky

Venkovní terasa, tipy a triky

Plánujete nebo máte venkovní terasu? Co by na ní nemělo chybět? Venkovní terasa je ideálním místem pro odpočinek, relaxaci a setkávání s rodinou a přáteli. Je to prostor, kde si můžete vychutnat příjemné počasí a přitom zůstat v pohodlí svého domova. Vytvořte si dokonalou venkovní terasu, která bude sloužit jako oáza klidu a pohody pod širým nebem.