Prodej bytu: Může shromáždění udělovat ne/souhlas s novým vlastníkem?

Jeden ze spoluvlastníků napsal Shromáždění varovný dopis, kde shrnuje svoje zkušenosti z "getoizace" určitých obytných částí v evropských městech a popisuje lavinový průběh degradace od jistého množství nepřizpůsobivých v domě.

Prodej bytu: Může shromáždění udělovat ne/souhlas s novým vlastníkem?

Centrum Ostravy se postupně vylidňuje a podobný proces mu hrozí i z tohoto titulu. Spoluvlastník navrhuje, aby se Stanovy společenství doplnily o povinný závazek, kdy vlastník, který se rozhodne svůj byt prodat, musí získat alespoň 51 % souhlasů ostatních vlastníků s novým vlastníkem.
Na výboru jsme toto nevyřešili, tak vás žádáme o rozbor, jestli je toto vůbec možné, a zda by stačilo 51 % souhlasů nebo je nutných 66,6 %.

Odpovídá: MGR. JANA OBERMAJEROVÁ, PRÁVNÍ ANALYTIK KLUSÁK ADVOKÁTNÍ KANCELÁŘ – LAW FIRM

Doplnění stanov o povinnost vlastníka jednotky získat v případě prodeje jednotky souhlas ostatních vlastníků jednotek (bez ohledu na výši kvora) není možné.

Jednalo by se o ustanovení, které je v rozporu s výkonem vlastnického práva vlastníka jednotky, jehož obsahem je právo volně disponovat s jednotkou. Toto právo vlastníka je výslovně zakotveno v § 1012 občanského zákoníku, dle kterého má vlastník právo se svým vlastnictvím v mezích právního řádu libovolně nakládat.

Pokud by proto na zasedání shromáždění byla přijata změna stanov spočívající v doplnění stanov o takový závazek vlastníků, jednalo by se o tzv. nicotné usnesení, tedy usnesení, které by odporovalo zákonu a na které by se hledělo, jako by nebylo přijato. I pokud by tedy stanovy byly doplněny o takové ustanovení, nebyli by jím vlastníci jednotek nijak vázáni a jejich dispozice s jednotkami by nebyla tímto ustanovením nijak omezena.


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?