11. ROČNÍK CYKLO-BĚHU ZA ČESKOU REPUBLIKU BEZ DROG 2013

Cyklo-běh je svým rozsahem a intenzitou největší pravidelnou protidrogovou kampaní spojenou se sportem. Tato aktivita chce poukázat na TRÝZNIVOU NEINFORMOVANOST na poli drogové prevence a volá po zvýšení DROGOVÉ GRAMOTNOSTI a osvěty v naší zemi. Nad akcí převzal záštitu Senát Parlamentu ČR.

11. ROČNÍK CYKLO-BĚHU ZA ČESKOU REPUBLIKU BEZ DROG 2013

Slavnostní zahájení 11. ročníku Cyklo-běhu proběhne v pondělí 10. června 2013 v Orlové za účasti stovek dětí, známých osobností a hostů. Přes 50 mladých sportovců pak společně s cykloběžci odstartuje další ročník. Celá akce bude zakončena v Praze v pátek 21. června 2012. Cyklo-běh se koná u příležitosti Mezinárodního dne proti zneužívání drog, který připadá na 26. červen.

Trasa letošního dvanáctidenního Cyklo-běhu vede přes 47 měst Čech a Moravy. Celkem trasa čítá 1300 kilometrů. Tým 8 - 10 cyklistů-běžců, kteří sami žijí život bez drog, urazí tuto vzdálenost za 12 dní. Čeká na ně průměrná denní vzdálenost 130 kilometrů.

V průběhu tohoto maratonu navštěvuje desetičlenný tým Cyklo-běhu představitele 47 měst a mluví s nimi o problematice drog a jejím řešení, které spočívá v prvé řadě ve zvýšené protidrogové osvětě v daném městě a jeho okolí.

Zároveň bude městům prezentovat efektivní Hubbardův detoxikační program pro drogově závislé, fungující výhradně bez použití náhražkových drog.

Celorepublikový Cyklo-běh upozorňuje na DROGOVOU NEGRAMOTNOST u mládeže a dětí a pomáhá zvýšit celospolečenskou aktivitu a zodpovědnost v přístupu k tomuto problému. Projekt je také iniciátorem myšlenky DEN BEZ DROG.

Města se mohou připojit k iniciativě DEN BEZ DROG v den průjezdu městem a jeho návštěvy a spolupořádat či uspořádat vlastní akci k posílení primární prevence. V prevenci je důležitý postoj, a proto bychom chtěli, aby se představitelé měst připojili k myšlence Cyklo-běhu tím, že se rozhodnou stát „Městem bez drog“.
Po celou dobu tohoto maratonu probíhají v ulicích navštívených měst INFORMAČNÍ PROTIDROGOVÉ KAMPANĚ (včetně vašeho města). Občanům jsou zodpovídány jejich otázky a zároveň jsou rozdávány brožury a letáky o nebezpečí drog a jejich zdravotních a sociálních rizicích.

Přímo na trase Cyklo-běhu se v naplánovaných městech zastavuje tým lektorů protidrogového vzdělávání a dodává ZDARMA přednášky pro děti a mládež s názvem PRAVDA O DROGÁCH.
Studie naznačují, že mladí lidé, kteří nezačali brát drogy do svých 21 let, již s největší pravděpodobností s drogami nikdy nezačnou.

Podle Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky (leden 2011) žije v ČR 60.000 denních uživatelů marihuany, z nichž je 30.000 závislých. Podle celkových odhadů máme v naší zemi 150.000 rizikových uživatelů marihuany. Pozn., není známo kolik jich vlastní řidičský průkaz.

Z posledního průzkumu Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách (ESPAD 2011) kouřilo marihuanu 42.3 procenta dětí ve věkové kategorii 15-16 let. Toto procento řadí Českou republiku na smutné první místo ze všech evropských zemí! U věku do 13 let mělo zkušenost s marihuanou 18.5 procenta dětí. A ve stejné věkové kategorii spolklo tabletku halucinogenní extáze 13.4 procenta dětí. Alarmující nárůst oproti roku 2007 je u pervitinu, který užilo 20.5 procenta dětí do 13 let, což je o 8.1 procenta více. Mírný nárůst byl v čichání těkavých látek, které čichalo 38.9 procenta dětí stejné věkové skupiny.

Více informací:
Jan Schicker – 603279262, j.schicker@rekninedrogam.cz
Vlastimil Špalek – 608620840, maraton@rekninedrogam.cz


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?