12 pomůcek na pečení, bez kterých se neobejdete

Příprava moučníků a cukroví je radost, a to platí dvojnásob, pokud k tomu máte vhodné pomůcky. Co je potřeba k pečení základních druhů sladkých dobrot? Na to se podíváme v článku. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

12 pomůcek na pečení, bez kterých se neobejdete

1. Váha

Pokud nejste příznivci hrníčkových receptů, určitě byste si měli pořídit kuchyňskou váhu. Vážit můžete na levnějších mechanických nebo na precizních digitálních. Vždy se ujistěte, že mají dostatečnou nosnost. Ta bývá zpravidla do 2 až 5 kilo.

2. Odměrka

Na odměření tekutých složek poslouží odměrka. Vyrábí se z kovu, plastu, skla i ze silikonu. Velmi nápomocná může být dvoukomorová odměrka, kde v menší komoře odměříte přesněji menší objemy. Odměřovat můžete ale i sypké suroviny. Ujistěte se ale, že na ně má odměrka rysku.

3. Mísa

Odměřené suroviny přijdou do mísy. Jakou ale vybrat? Na výběr je z plastových, nerezových i skleněných mís. Nerez i sklo do myčky může přijít bez problémů, u plastových si ohlídejte doporučení výrobce. Rozdíl je i ve tvaru a objemu. Ideální je mít jich několik velikostí. Jednu určitě zvolte vyšší, aby se v ní dalo šlehat elektrickým šlehačem a nic nelétalo okolo. Zejména pokud nemáte místa nazbyt, oceníte stohovatelné mísy.

4. Metla, šlehač nebo mixér

Někdy stačí těsto jen promíchat ručně, jindy se bez pořádného vyšlehání těsto nepovede. Metla a ruční šlehač nebo elektrický mixér jsou sázkou na jistotu.

5. Stěrka

Aby při přelití těsta do formy nedošlo ke ztrátám, nezapomeňte na stěrku. Ideální je mít několik velikostí silikonových stěrek. Vybrat si můžete ale i klasickou gumovou stěrku nebo plastovou bez rukojeti, se kterou snadno rozetřete krém na dorty.

6. Forma

Nejlevnější a nejčastěji používané jsou plechové formy. Připravte se na to, že je potřeba je před pečením vymazat tukem a vysypat moukou nebo použít pečicí papír. Pokud chcete formu, kterou nemusíte vymazávat, určitě bychom doporučili teflonové formy, které mají nepřilnavý povrch. Nevýhodu mají ale v tom, že jsou náchylné k poškrábání. Vymazávat se nemusí ani silikonové formy, u nich nehrozí ani poškrábání. Díky tomu, že je silikon snadno tvarovatelný, najdete na trhu obrovský výběr tvarů. Oba materiály se navíc hodí do myčky, což vám ušetří čas. Pokud dáváte přednost klasice, můžete sáhnout po kameninových, keramických nebo skleněných formách. Skvěle absorbují teplo, což pomáhá při rovnoměrném pečení. Nevýhodu mají v tom, že jsou poměrně těžké a křehké.

7. Pečicí papír

Pokud nemáte nepřilnavou formu, nemusíte nutně sahat po tuku a mouce, jako ochrana před připečením poslouží pečicí papír. Péct se na něm dá jak na plechu, tak i ve vyšších formách, do kterých ho snadno vytvarujete.

8. Malé struhadlo

Potřebujete ochutit těsto troškou citronové kůry, muškátového oříšku nebo přidat špetku zázvoru? Zapomeňte na špinění velkého struhadla. Miniaturní struhadlo je přesně to, co potřebujete.

9. Váleček

Potřebujete těsto vyválet? Zvolit můžete z klasických dřevěných nebo z moderních silikonových válečků. Je jen na vás, čemu dáte přednost. Při pečení sušenek oceníte válečky s dekorem, který po vyválení zůstane obtisknutý na těstu.

10. Vykrajovátka

Blíží se Vánoce, takže vykrajovátka na perníčky i další druhy cukroví jsou skoro povinná výbava. Můžete je ale využít celoročně, záleží na tvarech, které si koupíte. Nejlépe se vykrajuje s klasickými kovovými, chybu neuděláte ani s plastovými.

11. Mašlovačka

Na cukroví, vánočku i třeba štrúdl se hodí mašlovačka. Kromě klasické z peří jsou dnes na trhu silikonové, které se snadno vymývají. Skvělou vychytávkou jsou mašlovačky se zásobníkem, takže je nemusíte stále namáčet.

12. Minutka

Většina pečících trub má vlastní časovač, ale zejména u starších to není podmínkou. A také ho ne vždy musíte slyšet z vedlejší místnosti. Minutka je proto neocenitelná. Vyberte si klasickou nebo digitální a sledujte, kolik ještě zbývá, než bude moučník hotový. Praktické jsou minutky s magnetem, které mohou mít své místo na lednici a nikam se nezatoulají.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.