5 způsobů, jak v kuchyni vykouzlit více místa

Jestli máte pocit, že máte v kuchyni víc nádobí než místa, věřte, že v tom rozhodně nejste sami. A je dost jedno, jestli máte malou nebo velkou kuchyň, o centimetry bojujeme snad všichni. Proto jsme se zeptali odborníků z Biano.cz, online vyhledávače nábytku, dekorací a bytových doplňků, který zároveň sdružuje designéry a architekty. Díky jejich tipům nějaké to místo v kuchyni nakonec najdete i vy.

5 způsobů, jak v kuchyni vykouzlit více místa

1. Přidejte pracovní plochu navíc

Pokud se potýkáte s nedostatkem místa na pracovní desce, není nutné rekonstruovat celou kuchyň, abyste ji rozšířili. Nejlepším způsobem je rozšířit samotnou kuchyňskou linku barovým pultem. Nebo stačí, když si necháte v hobbymarketu uříznout kus pracovní desky ve stejném dekoru a dvě dřevěné či kovové nohy v požadované výšce. S tím si pak už šikovný muž za pomoci vysoce pevného lepidla a vrtačky poradí a prodloužení linky do tvaru L nebo U bude rychle na světě.

Stačí chytrý nápad a místo v kuchyni najednou je. Design: NatAlex 2+2

“Žijete-li v bytě jen dva a kuchyň máte opravdu malou a ještě ke všemu spojenou s jídelnou, můžete jídelní stůl nahradit samostatným vyšším kuchyňským ostrůvkem, u kterého můžete sedět na barových stoličkách. Díky němu vám navíc vznikne i další úložný prostor,” radí Lucie z Biano.cz a dodává: “Další pracovní nebo alespoň odkládací prostor ale získáte i díky úzkému vysokému odkládacímu stolku v rohu nebo prostě jen krájecím prkénkem položeným přes dřez či sporák.”

2. Co můžete, pověste

Vertikálně ukládejte úplně všechno, co jde, uvolníte tak místo v zásuvkách. I sebemenší volná plocha na zdi se hodí, háčky a kompletní závěsné systémy zaberou jen minimum místa. Pořiďte si magnetické lišty na nože a tyče s háčky, které můžete nad pracovní desku přivrtat do zdi nebo do spodní části horních skříněk. Nezapomínejte ani na poličky, i ty malé a úzké vám ušetří místo – můžete na ně umístit třeba koření nebo čaje.

Díky otevřeným policím a vertikálnímu ukládání ušetříte spoustu místa a navíc bude kuchyň působit daleko vzdušněji. Design: toito architekti

3. Zbavte se všeho, co nepoužíváte

Ruku na srdce, kolik věcí, které zabírají cenné místo v kuchyni, opravdu používáte? V domácí pekárně jste pekli dvakrát, odstřeďovač na salát je ještě nevybalený a speciální struhadlo na hranolky ani neumíte používat? Pryč s tím! Když kuchyň pečlivě protřídíte a darujete, prodáte nebo vyhodíte všechno, co pravidelně nepoužíváte, uvidíte, kolik místa najednou máte.

4. Potraviny nenechávejte v původním sáčku

Díky skladování potravin ve vzduchotěsných průhledných nádobách prodloužíte jejich trvanlivost a budete v nich mít větší přehled. Navíc je na rozdíl od rozdělaných sáčků se strouhankou, rýží či moukou můžete jednoduše skladovat na sobě, čímž zase ušetříte další místo v zásuvkách či ve spíži.

Využijte každého volného místa v kuchyni, ať už je sebemenší. Design: studio29

5. Zapomeňte na horní skříňky

Velkým hitem kuchyní jsou momentálně kuchyňské linky bez horních skříněk, které nahradily otevřené police. Do malých kuchyní je takové řešení ideální, protože police nezaberou tolik místa jako skříňky a prostor díky nim působí mnohem vzdušněji. A ač byste to možná neřekli, vejde se na ně více nádobí než do skříněk. “Jen se podívejte, kolik prostoru vám v kuchyňské skříňce zbývá nad hrnky a talíři,” říká Honza z Biano.cz. “Naproti tomu můžete otevřené police na zeď přivrtat blíž k sobě, klidně až úplně ke stropu a nemusíte nutně končit s rohem zdi a naopak můžete pokračovat do tvaru písmene L. Pokud i přesto trváte na horních skříňkách, podívejte se, jestli se vám jedna police nevejde ještě nad ní.”


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?