A co Vy? Třídíte olej?

Často se ve zprávách objeví informace o tom, že se zhoršil stav kvality vody a v některých částech ČR je dokonce kohoutková voda označená jako nepitná. Pod takovými zprávami se vždy objeví dlouhosáhla diskuze o tom, že město se o vodu nestará, nemění trubky, nečistí kanalizace, a proto je voda nekvalitní. Je to ale opravdu tak?

A co Vy? Třídíte olej?

Co můžeme udělat pro to, aby voda byla čistá, kvalitní a vydržela pro další generace? Vynecháme-li výrobu pitné vodu a zaměříme se na odpadní vody, pak bychom měli začít přemýšlet již u toho, když myjeme nádobí nebo něco vylíváme do umyvadla, všechno jde totiž do kanalizace. Kde se poté odpadní voda musí čistit v několika krocích, při kterých je voda mechanicky zbavena pevných nerozpustných částic a smíchaná s kulturou bakterií. Následně je vyčištěná voda vrácena do přírodního cyklu a stává se opět součástí řek a moří, aniž by narušila přirozenou rovnováhu životního prostředí. Čištění je velmi náročný proces, který lidé často ještě zhoršují svou vlastní aktivitou. A jakou?

Například tím, že vyhazujeme odpad do umyvadel, dřezu a kanalizace, který tam nemá co dělat. Nejtypičtější je asi příklad olejů a tuků. Po vydatné večeři, která se neobejde bez šťavnatého stejku, dělaného na grilu nebo pánvi, se pánev či gril musí vyčistit. Mnoho lidí dělá to, že pánev napustí vodou, aby se dobře umyla. A právě zde vzniká onen problém. Na první pohled je to jen pár kapek oleje, které vypadají neškodně, ale opak je pravdou. Právě na oleje a tuky usazené v kanalizaci se dokáží velmi rychle nalepit další smítka a nečistoty a vytvořit z nich barikádu, přes kterou neprodej zbytek vody. A že jedna pánev nic neznamená?

My jsme si to vyzkoušeli na vlastní kůži. Celý měsíc jeden z party Sousedů musel ukládat olej z pánve do skleněné láhve a jak je vidět na úvodní fotce článku, již po měsíci je láhev plná. Zkuste také „třídit“ olej a tuky a zbytečně neznečišťovat kanalizace. Zde Vám ještě přinášíme přehled toho, co do kanalizace nepatří…

  • Veškeré hygienické potřeby
  • Léky
  • Biologický odpad - odpady z kuchyňských drtičů, zbytky jídel, zbytky zeleniny a ovoce a dalších potravin patří do kontejnerů na směsný odpad, případně do speciálních kontejnerů na biologický odpad
  • Tuky a oleje - fritovací a ostatní oleje z domácností patří nejlépe do sběrného dvora, případně do kontejnerů na směsný odpad, či do speciálních kontejnerů na biologický odpad.
  • Chemikálie a další nebezpečné látky - staré barvy, ředidla, lepidla, kyseliny, louhy, detergenty patří do sběrných dvorů.
  • Mazadla, oleje, domácí a zahradní chemie, obsah baterií, ropné látky a další chemické látky patří do sběrných dvorů.
  • Radioaktivní, infekční a karcinogenní látky patří do specializovaných firem, které k tomu mají oprávnění.

A co vy? Třídíte olej? :)


Mohlo by vás zajímat

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?