Aktuálně z realitního trhu

Od ledna do května 2017 bylo v Praze dokončeno celkem 2 357 nových bytů (z toho 1 831 bytů v bytových domech) oproti stejnému období loňského roku došlo k mírnému navýšení o 6,4% (u bytů v bytových domech naopak došlo k mírnému poklesu o 5,5%). V celé republice bylo za prvních pět měsíců dokončeno celkem 10 294 bytů, stejně jako za stejné období v uplynulém roce. Na celorepublikovém výsledku 3.265 dokončených bytů (9,8% meziroční nárůst) v bytových domech se Praha podílela 56%.

Aktuálně z realitního trhu

Za pět měsíců letošního roku bylo zahájeno celkem 1 457 bytů (z toho 973 bytů v bytových domech). Meziročně tak došlo, za uvedené období, k cca 50% nárůstu počtu zahájených bytů (počet zahájených bytů v bytových domech narostl o 89%). Vzhledem k 47,2% propadu v počtu zahájených bytů (celkem 2 758 bytů/rok) v loňském roce se jedná dle analytiků společnosti LEXXUS stále o nedostatečné množství.

Za pět měsíců letošního roku bylo zahájeno 973 bytů v bytových domech, meziroční nárůst činí 89%. Za celý loňský rok byla v Praze zahájena výstavba jen 1 707 bytů v bytových domech, to odpovídalo 56,8% meziročnímu poklesu. Zásoba nových bytů v pražské nabídce se díky nízkému počtu zahajovaných bytů stále snižuje. Po prvním čtvrtletí je v nabídce na trhu novostaveb už jen cca 3 100 volných bytů. Při současném tempu prodeje (1 429 bytů za 1Q/2017) je dle analytiků společnosti LEXXUS nedostatečná nabídka hlavní příčinou růstu nabídkových cen bytů.

Poptávka zůstává, přes mírné navýšení úroků hypotečního financování, stabilně silná. Prodej bytů v Praze za uplynulý rok dosáhl 6 737 bytových jednotek. Z důvodu klesající nabídky za současného zvyšování cen a postupném zpřísňování pravidel hypotečního financování, očekáváme v letošním roce pokles prodejů a dle našich odhadů předpokládáme, že počet prodaných bytů nepřesáhne 6 000“, sdělila Mgr. Denisa Višňovská, Partner LEXXUS.

Růst nabídkových cen bytů dosahuje dynamiky srovnatelné s předkrizovou situací v roce 2008. Oproti tehdy dosaženému maximu vzrostly ceny na konci pololetí o 32%, průměrná mzda v Praze oproti tomu narostla za stejné období jen o 25,5%. Dostupnost bydlení se tak, podle realitní kanceláře LEXXUS při současném nárůstu úroků hypotečního financování a zpřísňování podmínek pro získání úvěru, zhoršuje. Snižující se nabídka nových bytů na pražském trhu umožňuje pokračování růstu cen a neumožňuje jeho zbrzdění. Administrativní průtahy při povolování novostaveb a obecný odpor k nové výstavbě tak ve výsledku snižuje dostupnost bydlení.

Hypoteční trh v ČR roste navzdory zvyšujícím se úrokům i zpřísňujícím podmínkám pro jejich získání. Průměrná výše úvěru přesáhla 2 mil. Kč a za prvních pět měsíců letošního roku činí rekordních 2,035 mil. Kč. Objem úvěrů za sledované období dosáhl 96,347 miliard Kč, což odpovídá 44,1% celkového objemu loňského roku. Počet úvěrů dosáhl 47 355 (42,5% celkového počtu úvěrů za rok 2016).

Průměrná úroková sazba se začíná pomalu zvyšovat a v květnu letošního roku dosáhla v průměru 2,03%. Přes mírný nárůst se jedná stále o velmi nízké úroky, které udržují vysokou poptávku po bytech přes výrazný růst jejich cen.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?