Asymetrická vana jako chytré řešení do malé koupelny

Je vůbec možné si v malé koupelně dopřát jak sprchování, tak i uvolňující koupel? Máme pro vás dobrou zprávu. Rozhodně to možné je, a to díky asymetricky řešeným vanám. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Asymetrická vana jako chytré řešení do malé koupelny

Chystáte se rekonstruovat koupelnu nebo jen nadešel čas vyměnit starou vanu za novou? V malých panelákových koupelnách musí člověk často dělat ústupky. Buď se vzdáte relaxačního koupání ve vaně, nebo možnosti se rychle osprchovat ve sprchovém koutě. Je tu ale ještě jedno řešení, díky kterému bude kompromis příjemný i pro vaši peněženku – asymetrické vany zvládnou obojí.

Zabere méně místa, dopřeje spoustu prostoru

Malé koupelny jsou značně omezující, co se týká výběru van, ale pokud se jí nechcete vzdát, dá se to vyřešit poměrně elegantně díky asymetricky řešené vaně. Jejich hlavní výhodou je právě úspora místa a není to ani na úkor pohodlí. V zádové části jsou širší než v oblasti kolem nohou, díky čemuž nejsou tak náročné na prostor a dospělý jedinec se do takové vany naloží úplně bez problémů. Vnitřní úhlopříčka bývá totiž i delší než u klasické obdélníkové vany.

Sprcha i vana v jednom

Jak už bylo řečeno výše, asymetrické vany jsou skvělým řešením, pokud chcete koupání kombinovat se sprchováním. Koupací plocha je dostatečně velká, ale v nožní části zabírá vana méně místa, které lze využít třeba pro umístění umyvadla. Sprchový kout si ve vaně uděláte snadno – stačí přimontovat sprchovou zástěnu.

Jaký vybrat materiál?

Nejčastější jsou vany ze tří materiálů. A to ze smaltované oceli, akrylátu nebo z litého mramoru. Smaltovaná ocel je velmi bytelný materiál a dlouho vévodil všem koupelnám. Má ale i značné nevýhody v tom, že smalt se může odloupnout a také vany působí chladně, protože taková vana neizoluje.

Smalt tak vystřídal akrylát, který dobře drží teplo, je tvarově stálý a není porézní. Není ale příliš odolný proti poškození. Odolnější je pak litý akrylát, který je ale i dražší. I když se poškodí, stačí jej zbrousit a opravit pomocí speciálního tmelu.

Stále oblíbenější je litý umělý mramor, který se odlévá do forem a jde tónovat do různých odstínů. Má hladký neporézní povrch a je velmi snadný na údržbu, na rozdíl od akrylátu se vůbec neprohýbá. Je velmi pevný a odolný proti mechanickému i chemickému ošetřování. Jediná nevýhoda je, že se jeho cena pohybuje o něco výše než u předchozích materiálů.

Praktické tipy na závěr

Obzvlášť pokud budou vanu využívat i děti, je dobré pořídit vanu s takzvaným antislipem, který zabraňuje uklouznutí. Asymetrické vany mohou mít i integrované sedátko, které lze využít jak k sezení, tak třeba k odkládání šamponů a dalších drobností. A také nezapomeňte vše dobře před pořízením přeměřit, aby se vana vešla tam, kam má. Myslete i na volný prostor okolo, je potřeba, aby před vanou bylo místo minimálně 85 x 75 centimetrů.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.