Barové stolky: stolujte na vyšší úrovni

S nedostatkem místa v kuchyni se potýká většina z těch, kteří bydlí v bytech. O velkém jídelním stole si můžete většinou jen nechat zdát. Ale nic není tak zlé, jak se na první pohled zdá. Řešení není drahé a je navíc velmi elegantní. Útulné zákoutí pro snídani a rychlý oběd si v kuchyni můžete vytvořit pomocí barového stolku. Navíc u něho můžete posedět jen tak, když zrovna ostatní členové rodiny připravují jídlo. Neuteče vám žádná novinka a pomocník v kuchyni se vždycky hodí. Jaký stolek ale vybrat? Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Barové stolky: stolujte na vyšší úrovni

Pevný nebo výškově stavitelný?

Běžná výška barových stolků se pohybuje v rozmezí od 100 do 135 cm. Pokud máte už zakoupené barové židle, změřte jejich výšku a výběr stolku tomu přizpůsobte. Pokud ne, máte více prostoru k vybírání. Pevné stolky se vyrábí v celé řadě provedení, od těch na čtyřech nohách přes trojnožky i stolky s jednou nohou. U výškově stavitelných se budete muset zaměřit jen na ty poslední – s jednou centrální nohou. A k čemu je to vlastně dobré? Každý má jiné návyky i výšku, proto se hodí možnost upravit si sezení přesně podle sebe. Jednou páčkou výšku desky posunete tak, jak je vám pohodlné.

Tip: Pokud se vám nechce montáží koupeného stolku trávit čas, hledejte stolky, které jsou doručovány již sestavené.

Aby byl stůl stabilní

I když na první pohled mohou výškově stavitelné stolky vypadat nestabilně, určitě není důvod k obavám. Podstavec bývá velmi pevný a těžký. Jen je potřeba dodržet základní pravidlo. Čím větší je stolová deska, tím větší by měl být i samotný podstavec. A čím vyšší stolek je, tím větší stabilitu potřebuje, takže by měl opět mít větší podstavec než nižší stolek.

Jak je to s materiály?

Materiál určitě přizpůsobte tak, aby ladil ke zbytku kuchyně. Pokud máte rustikální kuchyni, zvolte dřevo v odstínu zbylého nábytku. Pokud máte v kuchyni dost kovových prvků, bude k nim pasovat i chromovaný stolek nebo stolek se skleněnou deskou. Dále jsou pak na výběr i stoly v různých kombinacích s deskou z MDF, což je odolný materiál, který nabízí celou škálu dekorů.

Rozhodovat se můžete mezi lesklým a matným provedením. U lesklých materiálů se stává, že na nich jde vidět každý otisk prstu, zase jdou ale vyčistit velmi snadno a nevadí, když na ně něco vylijete. Sami se musíte rozhodnout, co vám vyhovuje.

Odložte si nohy

Delší sezení u vyššího stolu může být nepohodlné. V takovém případě pro vás bude neocenitelné místo k odložení nohou. Jedná se o chromovaný kruh připevněný k centrální noze. Tuto vychytávku má i mnoho stolků na třech nohách. U stolků, které mají čtyři nohy se pak jedná o tyče kolmo zasazené mezi dvě nohy.


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.