Bauhaus Campus v Berlíně – neotřelá inspirace pro alternativní bydlení

Zdá se vám, že kupovat za miliony těsné, předražené pozemky poblíž velkých měst a stavět na nich tuctové, katalogové domy je ztráta času a vaší životní energie? Nechcete se mačkat se sousedy v satelitních výstavbách, každý pátek večer mizet v dýmu grilů a každou sobotu dopoledne trávit v řevu sekaček? Přijde vám divné, že pro chleba a noviny musíte jet autem několik kilometrů? Láká vás nezávislost, svoboda a touha žít život jinak, než od pondělí do pátku v práci? Možná pro vás je pak určena výstava mobilních domů v Muzeu designu v Berlíně.

Bauhaus Campus v Berlíně – neotřelá inspirace pro alternativní bydlení

Alternativní životní styl, kdy se člověk neváže na jedno místo, ale bydlí zrovna, kde ho napadne, si pomalu hledá svoje místo na slunci. V dnešní propojené době, kdy velká část firem opouští betonové paláce, pevnou pracovní dobu a nechává pracovat své lidi z domova, takže dělat lze prakticky odkudkoliv, kde mají internet, už není taková představa utopií. Řada lidí už nechce být otrokem systému a nemá touhu celoživotně shromažďovat majetek. Chtějí žít s minimálními náklady, být nezávislí a soběstační. Zároveň jsou vedeni touhou nekonzumovat, ale žít s respektem k přírodě a jejím omezeným zdrojům.

(foto: https://houseof.tiny-systems.com)

Vznikají proto projekty udržitelného mobilního bydlení, které jsou až 10/3/2018 k vidění na výstavě v Berlíně, která si klade za cíl rozšířit tradiční pohled na bydlení o nové obzory a alternativní trendy ve stavební kultuře. Od března 2017 se tak v areálu muzea sjíždějí mobilní projekty „mini“ domů do 10m2 z celého světa, nejen aby představili, jaké existují v této oblasti možnosti, ale vzájemně sdíleli zkušenosti a poznatky. Nosnou myšlenkou tohoto typu bydlení je opuštění městských struktur, možnost volného pohybu po celé zemi, nezávisle na rozhodnutí stavebních úřadů.

Domy se většinou vyznačují energetickou nezávislostí, úsporností a nezatěžováním životního prostředí. Každý autor má trochu jinou motivaci, proto máme možnost v Berlíně vidět rozmanitá řešení – mobilní dům s vlastní úpravnou šedé vody nebo soběstačný projekt pro produkci vlastních potravin. Projekt „100 eurový byt“ zase nabízí modulární systém, kdy se jednotlivé buňky dají spojovat do větších prostor, podle potřeb jejich obyvatel.

(foto: https://www.bauhauscampus.berlin)

V Bauhaus Campusu je plánovaná účast až dvaceti projektů, podle dostupných informací se mobilní domy sjíždějí do Berlína postupně. Prohlédnout si je můžete na adrese Klingelhöferstraße 14, 10785 Berlín, Německo. Výstava není otevřena trvale, proto je lepší si mimo plánované akce domluvit termín návštěvy pomocí kontaktního formuláře.

(úvodní foto: https://houseof.tiny-systems.com)


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?