Bereme si hypotéku (5.)

V minulém díle jsme se zabývali papírováním spojeným s hypotékou. Dnes se podíváme na odhady, regulace a schvalování.

Bereme si hypotéku (5.)

Základem žádosti o hypotéku je tedy dostatečně doložená bonita, nebo taky schopnost klienta splatit budoucí dluh a odhad tržní ceny nemovitosti. K odhadu snad ještě jedna poznámka. Ve většině bank lze odhad pořídit ve dvou režimech.

V prvním případě jde o tzv. odhad externí, který si klient sjednává a platí sám, napřímo s externím odhadcem, který s bankou spolupracuje. Každá banka eviduje takové spolupracující odhadce na svém seznamu. Většina externích odhadců spolupracuje zároveň s většinou bank, ale pozor, nemusí to tak být vždycky. Je tedy třeba vybrat takového odhadce, který má s financujícím ústavem smlouvu o spolupráci a banka jeho odhad akceptuje. Výtisk takového externího odhadu nám pak zůstane v ruce a můžeme ho použít i v budoucnu.

Druhým režimem je interní odhad, který zpracovává zaměstnanec banky. Takový odhad platíme přímo bance a pozor, ve většině případů zůstává pouze pro vnitřní potřebu banky a jeho výtisk nám neposkytnou. Podle zákona o spotřebitelském úvěru jsou však bankéři povinni nás s výsledkem ocenění seznámit, tedy sdělit odhadní cenu.

A zase ta regulace

Vzhledem k regulačním doporučením ČNB, kterými se banky povinně dobrovolně řídí, je aktuálně nutné spolupodílet se na svém investičním záměru alespoň 10% vlastních prostředků. Tento závěr, hojně citovaný v médiích, však není zcela přesný. Banky nově od loňského jara neposkytují úvěry nad 90% zástavní hodnoty nemovitosti. Odtud ten 10% podíl vlastních zdrojů. Ale pokud kupujeme nemovitost, jejíž kupní cena přesahuje cenu odhadní (například u atypických rodinných domů nebo předražených bytů), musíme počítat, že z vlastní kapsy dodáme víc.

Dále také počítejme s tím, že úvěry přesahující 80% zástavní hodnoty nemovitosti nám sice banka poskytne, ale takový úvěr bude mít výrazně vyšší úrokovou sazbu. I zde se promítá doporučení ČNB, jehož cílem je snížit podíl hypoték s vyšším rizikem jejich případného nesplacení, do kterých jsou počítány právě úvěry od 80% a výš.

(www.at-home.cz)

Schválí-li nám banka úvěr nebo neschválí-li

Ve chvíli, kdy jsme sehnali všechny potřebné podklady, máme odhad tržní ceny nemovitosti a její hodnota nám stačí na zajištění požadovaného úvěru, je na chvíli míč na straně banky. Probíhá zpracování úvěru a schvalovací proces, na jehož konci by měl padnout verdikt, že je úvěr schválený, tedy že banka je ochotna hypotéku poskytnout. Pokud byl dobře promyšlený a připravený, což by měl zajistit už člověk na pobočce nebo zprostředkovatel (tedy obchodník), je většinou výsledek předvídatelný. Pokud máme hraniční bonitu nebo třeba rodinný dům není v úplně ideální lokalitě, můžeme od obchodníka slyšet, že to prostě zkusí obhájit a uvidíme.

V každém případě by měl obchodník už být natolik znalý, že by výsledek schvalovacího řízení pro nás neměl být překvapením. Jestliže nám banka úvěr zčistajasna zamítla a obchodník se tváří překvapeně, je něco špatně. Buďto není profesionál nebo nám něco zatajil, v obou případech je namístě obezřetnost a stojí za to zkusit se obrátit ještě jinam. Buď na jiného obchodníka, nebo na jinou banku.

Délka schvalovacího procesu je v různých bankovních domech odlišná, některé banky jsou velmi rychlé a úvěr dokážou schválit řádově v hodinách, některé na to potřebují pár dnů až týdnů. Záleží také na typu úvěrování. Obecně platí, že jednodušší a rychlejší jsou takzvaná refinancování, tedy splacení již běžícího a spláceného úvěru novým úvěrem, například s výhodnější sazbou.

(úvodní foto: www.csob.cz)


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.