Bytové domy bojují s plýtváním energie

Snad již většina vlastníků starších bytových domů provedla základní energetická opatření, jako je zateplení fasády, rekonstrukce střechy a výměna oken. Jen někteří z nich ovšem vědí, že řešení je to jen tak napůl. Potenciál zateplených domů totiž zůstává často nevyužitý díky tomu, že se jejich majitelé při rekonstrukci nezabývali technologiemi pro vytápění a přípravu teplé vody. Ročně jim tak mizí desetitisíce, mnohdy statisíce korun, o které by mohli na energiích zaplatit méně.

Bytové domy bojují s plýtváním energie

Proč zateplení nestačí

Důležité je například, aby na zateplení domu navazovalo snížení množství tepla, které je do domu přiváděno. Možná si řeknete, že od toho jsou termostatické hlavice u topení. Těmi však regulujete pouze množství tepla, které bude ohřívat vaše radiátory. Ve stoupačkách a rozvodech v domě bude dále cirkulovat nadbytečné množství tepla, které nepotřebujete, avšak zaplatíte jej do poslední koruny. Přitom neustálý vývoj technologií nám přináší celou řadu nových možností, kdy nesrovnatelně nižší investice, než je zateplení domu, může přinést další desítky i stovky tisíc korun úspor.

Jak je to s moderními trendy?

Také patříte mezi ty, kteří se domnívají, že ještě nepřišel správný čas a moderní technologie jako tepelná čerpadla, fotovoltaické elektrárny a podobně jsou zatím příliš nové a hodí se leda tak pro experimentátory v rodinných domech? Mýlíte se. Tyto technologie jsou nedílnou součástí dnešního světa, a aniž bychom si to uvědomovali, provází nás na každém kroku. Dokonce už často nejsou ani tak nové.

Jako příklad můžeme uvést fotovoltaické elektrárny. Světová kapacita instalovaných fotovoltaických článků by už dnes byla schopná uspokojit 40 mil. domácností a každým rokem se zněkolikanásobí. Navíc slunce je zdroj, který tady ještě pár let bude a množství energie, která z něho dopadá na zemský povrch, by celkovou současnou spotřebu elektřiny pokrylo 6000 krát.

Jinak tomu není ani v oblasti vytápění. Tepelná čerpadla už dávno nejsou výsadou skupinky nadšenců, zkoušejících si soběstačnost ve svém rodinném domě. Dnes již běžně vytápí velké kancelářské budovy a stávají se zajímavou alternativou i pro vytápění bytových domů. Zájem o toto „vytápění budoucnosti“ prudce stoupá. Podle údajů prodejců se počet instalovaných tepelných čerpadel u nás každý rok zdvojnásobí. Bez možností nezůstaly ani domy napojené na centrální zdroj vytápění. Dnes dostupné regulace dokážou ušetřit více než 20 % takto dodávaného tepla.

To je jen stručný výčet možností, které posouvají vytápění v bytových domech na zcela novou, nesrovnatelně vyšší úroveň. Šetření energiemi a využívání nových technologií je dnes už považováno za standard moderního bydlení. Nový trend se stále více projevuje i při prodejích a pronájmech bytů, kdy se zvolené technologie a jejich přednosti stále více podílejí na rozhodování potenciálních kupců či nájemníků.

Moderní technologie nejsou jenom o úsporách

Moderní technologie nám ale nepřináší jen úspory. Pomáhají nám třeba i s komfortem bydlení. Oblíbenou technologií posledních let je například klimatizace. Je poměrně náročná na elektrickou energii, ovšem ve spojení s fotovoltaickou elektrárnou se vás její provoz nijak významně ekonomicky nedotkne. Chladit přece potřebujete právě v době, kdy slunce svítí nejvíce.

Technologie také pomáhají s neduhy původních otopných soustav. Vhodná regulace na patě objektu například odstraní bouchání v radiátorech, nedotápění či přetápění v bytech, hlídá maxima nasmlouvaná s teplárnami a zamezí odběru tepla z CZT v době, kdy je venku teplo a není potřeba topit.

Jaké technologie jsou pro váš bytový dům nejvhodnější?

Na trhu je v současné době celá řada firem, které různé technologie nabízí. Není proto výjimkou, že dnes u vás zazvoní někdo, kdo vám doporučí jako nejlepší řešení tepelné čerpadlo a zítra někdo jiný a bude vás přesvědčovat, že nejlepším řešením je vlastní plynová kotelna. Výhody budou pravděpodobně zdůrazňovat podle toho, kdo co prodává. Pro laika je ovšem velmi těžké jednotlivé varianty porovnat. Proto je dobré k řešení přistupovat s rozvahou.

Nejprve je nezbytné přesně vědět, v jakém energetickém stavu se váš bytový dům aktuálně nachází a jaké jsou jeho technické možnosti. Následně je možné namodelovat, zda a jaké technologie lze ve vašem domě instalovat a co přinesou vzhledem k investici, která bude potřebná na jejich pořízení. Jednou z cest je nechat si udělat energetický audit. Takové řešení je ale pro základní pohled na dům poměrně drahé. Lze ovšem získat různá jednoduchá posouzení zdarma nebo téměř zdarma. Jedno z nich připravila společnost ČEZ Bytové domy a najdete ho na .

Chytrá investice do technologií v bytových domech se každopádně vyplatí. Technologie šetří peníze, pomáhají získat částečnou nezávislost na dodavatelích energií a v neposlední řadě zvyšují komfort bydlení.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.