Čaj s právníkem – zodpovězení otázek, které zajímají každé SVJ/BD

Minulý čtvrtek, 25. ledna 2018, v předvečer druhého kola prezidentských voleb, dalo několik z vás, našich uživatelů, přednost před sledováním televizní debaty kandidátů posezení v příjemném prostředí kavárny Café Kolíbka v Řeznické ulici v centru Prahy. Co tak významného se zde událo? Uspořádali jsme první ze série „čajových dýchánků“ pro členy výborů společenství vlastníků a představenstev bytových družstev a nejen pro ně.

Čaj s právníkem – zodpovězení otázek, které zajímají každé SVJ/BD

Sešla se nás necelá dvacítka, což dalo skvělý prostor pro diskuzi, otázky a odpovědi. Naše pozvání přijal jako hlavní host JUDr. Ondřej Preuss z advokátní kanceláře www.dostupnyadvokat.cz, který měl pro přítomné připravené odpovědi na předem zaslané dotazy týkající se problematiky SVJ či BD, ale dokázal pohotově odpovídat i na dotazy, které účastníky napadly v průběhu posezení.

A jakáže témata nejvíce pálí členy výborů SVJ a představenstev BD? Otázky účastníků jsme shrnuli do celkem čtyř okruhů.

Prvním z nich je obecné fungování SVJ. Problémy: Jak motivovat lidi pro práci ve výboru? Jaké jsou obvyklé odměny členů výboru? Jak postupovat, rozhodnou-li se vlastníci zvolit cestu profesionalizace a pro výkon funkce statutárního orgánu si chtějí zvolit profi předsedu? Dalším problémem mnoho SVJ je pasivita členů, která často vede k malé účasti na shromáždění a tím k situaci, že není možné důležité věci odhlasovat. Tomu by mohla pomoci možnost hlasování online. I proto známe řešení. Velkým tématem zůstává problém s neplatiči a obecně odpovědnost členů statutárních orgánů.

K tématu profesionální předseda a možnost hlasování v SVJ online se nám sešlo tolik dotazů, že jsme toto téma zvolili jako téma dalšího posezení s odborníky na SVJ/BD, které bude tentokrát s partnerem RAK, a. s. a bude se konat v dubnu. Sledujte naše stránky a facebook, zapojte se do skupiny Předsedové SVJ/BD a buďte mezi prvními registrovanými!

Druhý okruh dotazů tvořily dotazy týkající se pronájmů společných částí domu, případně nákup****u pozemku přiléhajícího k domu. Dotazy nám ukazují, že zdaleka ne všechna SVJ mají jasno v tom, co patří a co nepaří do společných částí domu a jak správně postupovat při údržbě a opravách společných částí. A také co s kutily, kteří si instalují vlastní okenní roletové mříže, předokenní rolety nebo zasklívají lodžie či ověšují domy stále většími a většími parabolami či klimatizačními jednotkami?

Třetí typ otázek se týkal soužití lidí v domě, rušení nočního klidu, kouření na balkonech, problematiky „booking“ a „airbnb“ a jak se s ní vypořádat.

A co zajímalo účastníky úplně nejvíc? Tajemná zkratka GDPR! Co se za ní skrývá? Jedná se o nové nařízení Evropské unie, které se týká ochrany osobních údajů a které vejde v platnost již v květnu. Pro velký zájem o tuto problematiku jsme se rozhodli uspořádat ve spolupráci s www.dostupnyadvokat.cz samostatný seminář ve druhé půlce března. Sledujte naše stránky a facebook, zapojte se do skupiny Předsedové SVJ/BD a buďte mezi prvními registrovanými!

Víme, že každý by chtěl znát odpovědi na otázky zmíněné výše a mít jasno v právní problematice vedení bytových domů. Proto jsme se rozhodli, že zveřejníme postupně odpovědi na jednotlivé okruhy otázek vás uživatelů v právním miniseriálu. Sledujte proto náš odborný magazín a newsletter. Již příští měsíc startujeme!


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Účetní závěrka v SVJ prakticky

Webinář: Účetní závěrka v SVJ prakticky

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ.