Čeká vás rekonstrukce výtahu? Tyto věci musíte promyslet!

V případě, že výtah dobře slouží a bez problému funguje, je zejména ve vyšším bytovém domě nezbytností a skvělým pomocníkem. Čas od času je ale třeba každý výtah modernizovat, vyměnit některý díl nebo dokonce zrekonstruovat celý výtah. Je pro vaše SVJ tato situace aktuální? Nejlepší je vybrat profesionální firmu, která realizaci výtahu provede. Na co si dát při výběru pozor a co musíte opravdu vědět?

Čeká vás rekonstrukce výtahu? Tyto věci musíte promyslet!

Rekonstruovat výtah nebo rovnou celý vyměnit? Musíte mít jasno

Prvním krokem před zahájením rekonstrukce výtahu je správně vyhodnotit technický stav výtahu a zjistit, zda výtah odpovídá platným technickým normám. Směrodatným při posuzování stavu by měla být inspekční prohlídka, jejímž výsledkem je protokol o stavu se seznamem provozních rizik. Tato prohlídka je nezávislá, provádí ji nezávislý státní orgán, takže není třeba se obávat jejího zkreslení. Je velice důležité znát přesný stav výtahu a vyhnout se tak možným doporučením výtahových firem, které často navrhují rekonstrukci či výměnu výtahu, ačkoliv není potřebná!

Tímto způsobem řeší některé neprofesionální firmy svou neschopnost se o stávající výtah odborně postarat a provádět servis. Důvodem může být i to, že nemají pro dostatečný servis potřebné vybavení, ale může se také stát, že ani s daným typem výtahu neumí pracovat. Jak je to skutečně s rozhodováním o šíři rekonstrukce nám přiblížil Miroslav Vokurka ze společnosti Výtahy Praha: „Většina starších výtahů postavených za totality již rekonstrukcí prošla, často proto, že postrádaly nutné bezpečnostní prvky. Jestli výtah v posledních deseti nebo patnácti letech rekonstrukcí prošel, většinou není důvod ho celý měnit. Postačí vyměnit či opravit vadné části.“

Jaké nároky na výtah budete skutečně mít?

Při plánování celkové výměny výtahu bychom si měli položit základní otázky, například ohledně velikosti výtahu. Neměl by být příliš malý, ale ani příliš velký. Velikost výtahu má samozřejmě značný vliv na spotřebu energie při provozu. Dalšími zásadními body jsou vybavenost výtahu, design, a zda chceme výtah se strojovnou nebo bez strojovny. „V současné době umíme provést realizaci nového výtahu tak, že nepotřebuje strojovnu. Původní strojovnu v půdní vestavbě je tak poté možné přeměnit na byty nebo jiné užitné prostory. Výbor by proto měl být obeznámen s různými variantami a pak může zodpovědně vybrat tu nejlepší pro jejich dům,“ říká Miroslav Vokurka.

Než začneme s rekonstrukcí výtahu

Prvním a důležitým krokem je financování – je třeba si připravit předem, kolik vůbec SVJ může za rekonstrukci vydat. Je tedy dobré si zjistit možnosti případného úvěru a konzultovat chystané výdaje s bankou.

Před výběrem samotné firmy, která provede realizaci, doporučuje Miroslav Vokurka poptat se po okolních SVJ a prohlédnout si jejich úspěšné realizace. „Určitě doporučuji zjistit si co nejvíce informací od ostatních SVJ, které rekonstrukcí výtahu prošly. Zjistit si několik různých referencí na různé firmy, vlastní zkušenosti jsou vždy nejcennější. Důležité je zeptat se na spokojenost s firmou, plnění termínů a i následný servis,“ radí Miroslav Vokurka ze společnosti Výtahy Praha.

Pokud vás přece jenom bude čekat vybudování výtahu na místě, kde předtím nebyl, je důležitým a často opomíjeným prvním krokem zhotovení projektu od projektanta. Firmu, která realizaci provede, by mělo SVJ oslovit už s konkrétním projektem. Zaručí to úspěch ve stavebním řízení a usnadní celkovou realizaci výstavby výtahu.


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Návrhy domů - jak vám zlevní bydlení

Pěkná moderní domácnost, která vás energeticky nezruinuje – to je přání snad každého investora. Situace kolem elektřiny a plynu, nejisté výše splátek za hypoteční úvěry a zdražování neustále zvyšují nároky na hospodárný provoz budoucího obydlí. Naštěstí vám návrhy domů ve 3D pomohou najít praktická technická řešení. Také díky nim předejdete problémům, které mohou stavbu nečekaně prodražit. Proto nešetřete na plánování, ale naopak do něj investujte.