Češi stále více využívají zateplování k úsporám za energie

České domácnosti se teprve vzpamatovávají ze zvýšení sazby DPH, které proběhlo na počátku tohoto roku, a nyní sledují snahu vlády o jeho další navýšení. S každým zvýšením sazby DPH rostou ceny potravin, pohonných hmot a energií. V důsledku zatím posledního navýšení utratí právě za energie ročně průměrná domácnost až o 3500 Kč více. Vysoce efektivním a u Čechů stále oblíbenějším řešením je zateplení domu pomocí pěnového polystyrenu, tzv. EPS.

Díky velmi příznivému poměru užitných vlastností a ceny se u nás stal EPS nejvyhledávanějším tepelně izolačním materiálem. V roce 2011 dokonce jeho spotřeba překročila magickou hranici 60 000 tun,“ říká Ing. Pavel Zemene, Ph.D. předseda Sdružení EPS ČR, který bude mimo jiné přednášet o EPS ve wellness aplikacích na konferenci Bazénová keramika a stavební chemie při For Archu 2012.

Jednorázové zateplení může snížit energetickou náročnost domu až o 80 %. Investorům díky němu poklesnou výdaje za vytápění, které představují jednu z nejvyšších položek nákladů na běžný chod domácností. Zateplení zabraňuje vzniku a bujení plísní. Udržuje lépe teplo v zimních a letních obdobích, kdy jsou největší teplotní výkyvy. Stejně tak pozitivně podporuje zdraví, snižuje riziko vzniku respiračních nemocí a zároveň funguje jako účinná zvuková izolace.

Výhody EPS
EPS je vyhledávaným materiálem díky velmi nízké hmotností (jeho obsah je tvořen z 98 % vzduchem). Navzdory tomu je stabilní, pevný a dobře se s ním manipuluje. Je tedy možné jej bez problémů brousit, řezat, lepit nebo kotvit hmoždinkami. Při všech těchto úpravách se polystyren chová velmi poddajně, nevznikají žádné škodliviny, nedochází ke dráždění kůže, očí apod. Při použití v rámci zateplovacího systému zamezí během 50 let až 400krát většímu množství emisí CO2 než je vyprodukováno při jeho výrobě. Po zabudování ve fasádě si dlouhodobě uchovává svoje vlastnosti a investorům tak zaručuje očekávanou úsporu peněz na desítky let. Majitel domu, který se rozhodne investovat do zateplení, si může kvalitu EPS od roku 2010 ověřit také pomocí Značky kvality. Ta je zárukou, že zákazník kupuje nadstandardně kontrolované zboží.

Česká republika drží v Evropě silnou pozici ve využívání EPS. Z evropského měřítka jí patří 4. místo ve výrobě suroviny pro EPS. Zároveň je 5. v celkové spotřebě EPS a 3. ve spotřebě EPS na hlavu.

Více informací naleznete na www.epscr.cz

Zdroj: Sdružení EPS ČR


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.