Chystáte se zpět do práce po mateřské?

Zvládnete to!

Chystáte se zpět do práce po mateřské?

Začíná každodenní kolotoč. Probudit děti, připravit snídani, svačiny, obléknou sebe, obléknout děti, cesta do školy, školky a hurá do práce... Poznáváte to?

Životní zlom

Návrat po rodičovské dovolené do práce je velký zlom v životě každé maminky. Mnohé maminky se na návrat mezi “normální“ lidi těší, některé ale mají velké obavy z toho, jak vše zvládnou. První dny a týdny neočekávejte příliš. Musíte si nejdříve vy i vaše děti zvyknout na nový životní rytmus. Nechceme vás strašit, ale raději se připravte na několikaměsíční přechodné období a povolejte případně na pomoc i babičky. Po několika letech se vracíte do práce, kde se jistě mnohé změnilo, a pro vás to může znamenat stres. Snažíte se balancovat mezi pracovním a soukromým životem, tak jako tisíce jiných žen, a nejdříve je nutné najít svou rovnováhu.

Stýská se vám?

Je to zcela normální a přirozené! Do této doby jste s dětmi trávila většinu času. Mohou se u vás projevit i výčitky svědomí, že své děti zanedbáváte. Dost bylo výčitek! V období okolo tří let děti přirozeně vyhledávají dětský kolektiv. I sebelepší maminka si nedokáže pohrát s dětmi tak jako děti stejného věku. Kontakt v kolektivu pomáhá vytvářet sociální vazby, které jsou pro život velmi důležité. Ranní loučení může sice provázet smutek a pár slziček, ale zeptejte se paní učitelky, jak probíhá celý den. V naprosté většině se děti zapojí do hry velmi brzo a možná si na vás za celý den ani nevzpomenou.

Narážíte v práci na neporozumění? Bohužel u nás není běžná možnost pracovat na zkrácený úvazek nebo práce z domova. Vedoucí si často myslí, že maminky s malými dětmi jsou nespolehlivé, a mohou je tím diskriminovat. S tímto zažitým pohledem na věc budeme těžko bojovat, ale fakta mluví jinak. Maminky po návratu z rodičovské dovolené sice mohou pokulhávat v aktuálním přehledu v jejich pracovním oboru, ale za uplynulá léta získali mnoho dalších dovedností. Na rodičovské musely zastávat roli manažera, který plánuje denní rozvrh celé rodiny, logistiku, nákupy, vzdělávání a především to vše zvládat NAJEDNOU.

Nepodceňujte tedy své kvality!


Mohlo by vás zajímat

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Schodolezy vám pomohou překonat bariéry

Když jsme mladí a zdraví a nastěhujeme se do krásného bytu ve třetím patře bez výtahu, nenapadne nás, že jednou může nastat situace, kdy se ocitneme v pasti, odříznuti od zbytku světa. Schody se stávají nečekaným problémem.

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.