Členství v bytovém družstvu získá dědic automaticky

Dle rozsudku Nejvyššího soudu z ledna 2011, přechod členství v bytovém družstvu na dědice není podmíněn jeho žádostí o členství, ale je automatické.

Členství v bytovém družstvu získá dědic automaticky

Přechod členství v bytovém družstvu na dědice není podmíněn jeho žádostí o členství. Toto přelomové rozhodnutí má být návodem pro soudy rozhodující při dědických sporech.

Do nedávna bylo běžnou praxí, že dědic musel nejprve žádat o členství v družstvu, a teprve poté získal práva k bytu. Nejvyšší soud proto v rámci své sjednocovací činnosti rozhodl, že dědic, který dědí po zůstaviteli byt (členský podíl), je členem družstva automaticky dnem úmrtí zůstavitele, aniž by o členství žádal. Členství v bytovém družstvu přechází na dědice podle § 706 odst. 3 zákonač. 40/1964 Sb., občanského zákoníku, a to se všemi právy i povinnostmi. Závěr vyplývající z rozsudku Nejvyššího soudu z ledna 2011 a platí pro všechny typy družstev.

Stejně se má postupovat i v případě, kdy je oprávněným dědicem stát. Pokud zemřelý majitel členského podílu byl sám a neměl dědice, přechází veškerá členská práva i povinnosti, včetně nájmu, na stát.


Mohlo by vás zajímat

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?