Co si pronajímatel bytu nemůže dovolit?

Je pravdou, že dnes je obecně spíše nedostatek bytů. To vkládá pronajímatelům do rukou určité trumfy. Mohou zkrátka říci, že pokud se Vám něco ve smlouvě nelíbí, nemusíte ji podepisovat, mají dalších 20 zájemců, kteří se nastěhují hned zítra. Tuto situaci, která dnes nastává, zmírňuje občanský zákoník, který chrání slabší smluvní stranu, tedy nájemce.

Co si pronajímatel bytu nemůže dovolit?

Návštěvy

Pronajímatel nemůže nijak zakázat nájemci, aby si do bytu bral návštěvy. Pokud by ale měl do bytu přibýt nový člen, může být ve smlouvě stanovena nutnost souhlasu pronajímatele, to však neplatí pro osoby blízké anebo další případy zvláštního zřetele hodné.

Kouření

Taktéž nelze zakázat nájemci kouřit v bytě. Pouze pokud by kouř vycházející z bytu nepřiměřeně omezoval například sousedy shora, mohou se domáhat, aby se kouření například na balkóně zdržel.

Chov mazlíčků

Nájemce má právo v bytě chovat zvíře, pokud to nepůsobí pronajímateli nebo ostatním obyvatelům domu nepřiměřené obtíže. Nájemní smlouva tedy nemůže omezit nájemce v chovu zvířat. Lze pouze následně vyžadovat po nájemci náhradu zvýšených nákladů vyvolaných chovem zvířete.

Pokud v nájemní smlouvě je ustanovení zakazující chov zvířat, vůbec se k němu nepřihlíží. Nájemce si tak může klidně zvíře pořídit. To platí i o dalších nepřiměřených ustanovení omezující nájemce.

Podnájem

Zde zákon rozlišuje vlastně dva druhy podnájmu

a) pokud nájemce v bytě trvale bydlí, může dát část bytu do podnájmu i bez souhlasu pronajímatele (to neznamená, že tuto skutečnost nemusí pronajímateli nahlásit)

b) pokud nájemce v bytě s podnájemníky bydlet nebude a celý ho podnajme – potřebuje k tomu souhlas pronajímatele.

Umožní-li nájemce užívat věc třetí osobě, například právě podnájemci, odpovídá pronajímateli za jednání této osoby stejně, jako kdyby věc užíval sám.

S kým uzavře pronajímatel smlouvu

Rozhodnutí je na pronajímateli, ten však nesmí porušit antidiskriminační zákon, musí tedy všem zajistit rovnou příležitost. Tedy, neumožnění prohlídky bytu například kuřáky, těhotnými ženami, studenty, nebo osobami z určitě etnické skupiny může být diskriminační, tyto osoby se pak mohou obrátit na soud s žalobou na náhradu škody.

Nájemce musí pronajímateli po skončení nájmu byt předat ve stavu, v jakém byl při převzetí, nepřihlíží se k běžnému opotřebení. Tím je například to, že koberce nebudou jako nové, ale používané, sedačka nebo další vybavení vyšisované, či barva v místech používání ohmataná, hřebíky ve zdech běžným opotřebením nebudou. Nájemce je povinen provádět běžnou údržbu bytu, do které spadá i oprava omítek či tapetování.


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!