Co všechno obsahují dobře sepsané stanovy

Stanovy vašeho společenství či družstva není radno podcenit. Jedná se o základní směrnice společenské správy a řád vašich vztahů mezi sousedy. Krom povinných náležitostí je vhodné doplnit je i o pár praktických ustanovení. Například u SVJ doporučujeme přidat možnost zastoupení na základě plné moci nebo možnost svolávat schůze e-mailem. U družstev je možné vytvořit tzv. dílčí schůze a u obou forem pak například zavést hlasování mimo schůzi. Praktické jsou i smluvní pokuty.

Co všechno obsahují dobře sepsané stanovy

Se schválením stanov se to má podobně jako se schvalováním ústavy. Na papír se tím jasně vyznačí práva a povinnosti jednotlivců i pravomoci společných orgánů.

Založení společenství vlastníků

Pro založení společenství vlastníků je třeba ze zákona mít souhlas vlastníků všech jednotek v domě a musí se toho účastnit notář, který pořídí o průběhu notářský zápis (nebylo-li tedy společenství založeno prohlášením vlastníka či jinak přímo při výstavbě domu). Ke schválení nových stanov družstva se vyžaduje taktéž souhlas 100 % všech členů družstva. Diskuze je však skutečně nutná a vhodné je stanovy nechat připravit na míru odborníkem.

Změna stanov

Ke změně stanov již nemusí souhlasit 100% většina, zde postačí nadpoloviční většina. Můžou si však pak již samotní členové yhradit, že bude zapotřebí přísnější většina, např. 60% ze všech ⅗ přítomných. Ale spíše se tato možnost nedoporučuje z důvodu, že takováto jednání jsou pak mnohem zdlouhavější a může se tím zablokovat společenství do budoucna.

Kdy typicky musíte změnit stanovy?

- při změně názvu,

- při přemístění sídla,

- při úpravě práv členů,

- při úpravě orgánů,

- při změně základních pravidel správy domu, pozemku a užívání společných částí,

- při změně pravidel pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky vlastníků jednotek na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše.

Jak to dělají v SVJ Rozumná?

Pro ukázku ideálního nastavení jsme vytvořili fiktivní SVJ Rozumná. Společenství se nachází na adrese Rozumná 22, ale také ho řídí uvědomělý výbor, který svou práci bere poctivě a snaží se ke všem záležitostem přistupovat zodpovědně.

Změnu stanov tedy nejprve projedná na základě e-mailového oběžníku všem členům, kde mohou navrhovat úpravy a přidávat své nápady. Po konzultaci s advokátem je pak vyselektují a doplní i některé “vychytávky”, jež zákon umožňuje.

V SVJ Rozumná tak ve stanovách umožnili hlasování mimo schůzi pomocí oběžníku (tzv. “per rollam”). Funguje to tak, že pod usnesení připojují sousedé své podpisy postupně a nemusí se scházet na jednom místě. Dále zavedli drobné smluvní pokuty, které vynucují např. pořádek ve společných prostorách a nebo hlášení počtu obyvatel zejména při krátkodobých nájmech (pronajímání bytu přes službu Airbnb). Užívají i webové stránky, tak aby všichni mohli nahlížet do dokumentace a byli včas informováni třeba o odečtech.

www.dostupnyadvokat.cz


Mohlo by vás zajímat