Co všechno obsahují dobře sepsané stanovy

Stanovy vašeho společenství či družstva není radno podcenit. Jedná se o základní směrnice společenské správy a řád vašich vztahů mezi sousedy. Krom povinných náležitostí je vhodné doplnit je i o pár praktických ustanovení. Například u SVJ doporučujeme přidat možnost zastoupení na základě plné moci nebo možnost svolávat schůze e-mailem. U družstev je možné vytvořit tzv. dílčí schůze a u obou forem pak například zavést hlasování mimo schůzi. Praktické jsou i smluvní pokuty.

Co všechno obsahují dobře sepsané stanovy

Se schválením stanov se to má podobně jako se schvalováním ústavy. Na papír se tím jasně vyznačí práva a povinnosti jednotlivců i pravomoci společných orgánů.

Založení společenství vlastníků

Pro založení společenství vlastníků je třeba ze zákona mít souhlas vlastníků všech jednotek v domě a musí se toho účastnit notář, který pořídí o průběhu notářský zápis (nebylo-li tedy společenství založeno prohlášením vlastníka či jinak přímo při výstavbě domu). Ke schválení nových stanov družstva se vyžaduje taktéž souhlas 100 % všech členů družstva. Diskuze je však skutečně nutná a vhodné je stanovy nechat připravit na míru odborníkem.

Změna stanov

Ke změně stanov již nemusí souhlasit 100% většina, zde postačí nadpoloviční většina. Můžou si však pak již samotní členové yhradit, že bude zapotřebí přísnější většina, např. 60% ze všech ⅗ přítomných. Ale spíše se tato možnost nedoporučuje z důvodu, že takováto jednání jsou pak mnohem zdlouhavější a může se tím zablokovat společenství do budoucna.

Kdy typicky musíte změnit stanovy?

- při změně názvu,

- při přemístění sídla,

- při úpravě práv členů,

- při úpravě orgánů,

- při změně základních pravidel správy domu, pozemku a užívání společných částí,

- při změně pravidel pro tvorbu rozpočtu společenství, pro příspěvky vlastníků jednotek na správu domu a úhradu cen služeb a pro způsob určení jejich výše.

Jak to dělají v SVJ Rozumná?

Pro ukázku ideálního nastavení jsme vytvořili fiktivní SVJ Rozumná. Společenství se nachází na adrese Rozumná 22, ale také ho řídí uvědomělý výbor, který svou práci bere poctivě a snaží se ke všem záležitostem přistupovat zodpovědně.

Změnu stanov tedy nejprve projedná na základě e-mailového oběžníku všem členům, kde mohou navrhovat úpravy a přidávat své nápady. Po konzultaci s advokátem je pak vyselektují a doplní i některé “vychytávky”, jež zákon umožňuje.

V SVJ Rozumná tak ve stanovách umožnili hlasování mimo schůzi pomocí oběžníku (tzv. “per rollam”). Funguje to tak, že pod usnesení připojují sousedé své podpisy postupně a nemusí se scházet na jednom místě. Dále zavedli drobné smluvní pokuty, které vynucují např. pořádek ve společných prostorách a nebo hlášení počtu obyvatel zejména při krátkodobých nájmech (pronajímání bytu přes službu Airbnb). Užívají i webové stránky, tak aby všichni mohli nahlížet do dokumentace a byli včas informováni třeba o odečtech.

www.dostupnyadvokat.cz


Mohlo by vás zajímat

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Vyúčtování služeb pro SVJ už je tady! Jak na to?

Opět se blíží nejzazší termín pro vyúčtování služeb společenství vlastníků jednotek poskytnutých za předchozí kalendářní rok. Jak má správné vyúčtování SVJ vypadat a jakých chyb se vyvarovat?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!