Dálkové vytápění v Praze je evergreen

Bezobslužné a bezúdržbové zdroje tepla jsou populární nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech. Díky nízkým pořizovacím nákladům a šetrnosti k životnímu prostředí je centrální vytápění preferovanou volbou i pro vznikající bytovou výstavbu.

Dálkové vytápění v Praze je evergreen

Zvlášť ve velkých městech patří mezi preferovaná řešení dálkové vytápění z centrálních rozvodů. To má několik dobrých důvodů. Tepelná energie v jeho případě vzniká mimo místo spotřeby, do kterého je dopravováno horkovodním médiem. Takový způsob vytápění je pro uživatele nejen komfortní, ale i bezpečný, protože potřebnou teplotu regulují předávací stanice mimo byt.

Řešení, které má zelenou

Největším znečišťovatelem ovzduší ve velkých městech je automobilová doprava. Další v pořadí jsou malá lokální topeniště, která nemají odlučovače ani nízkoemisní hořáky. Centrální zásobování teplem je ve srovnání s nimi nepoměrně ekologičtější. Například díky soustavě, kterou v hlavním městě provozuje společnost Pražská teplárenská, se podařilo výrazně snížit počet malých lokálních kotelen, jež emisemi z nízkých komínů zamořovaly své okolí. V případě této soustavy se hlavní zdroj tepelné energie v metropoli vůbec nenachází – teplo sem putuje z odsířené elektrárny Mělník. V rámci kogenerace tam teplo vzniká spolu s elektřinou, takže palivo je využito mnohem účinněji.

Stačí otočit ventilem

Centrální výroba tepla není závislá na jediném zdroji energie – dovoluje využít různá paliva včetně odpadu. Ta jsou navíc vzájemně zástupná, takže výpadek dodávky tepla nehrozí ani v případě nedostatku některého z paliv. Dalšími nepopiratelnými výhodami dálkového vytápění jsou dostupnost, bezobslužnost a bezúdržbovost. „Jedinou starostí odběratele je fakticky jen otočení ventilu na radiátoru. Dálkové vytápění nevyžaduje nákladné investice do vlastní kotelny ani její obsluhu a pravidelné revizní prohlídky. To z něj dělá komfortní a zvlášť v Praze populární řešení, které je díky nízkým pořizovacím nákladům a šetrnosti k životnímu prostředí atraktivní i pro nejmodernější developerské projekty,“ připomíná obchodní ředitel společnosti Pražská teplárenská, Tomáš Sluka.


Mohlo by vás zajímat

Vstupní portál bytového domu

Vstupní portál bytového domu

Dnes už nikdo nepochybuje, že bezpečnost bytového domu začíná u jeho vstupních dveří. Vše se ale odvíjí od volby materiálů, kvality zpracování komponent a délky bezporuchového používání podílející se na celkové spokojenosti obyvatel bytového domu. Na jaké aspekty se tedy zaměřit?

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!