Dálkové vytápění v Praze je evergreen

Bezobslužné a bezúdržbové zdroje tepla jsou populární nejen v Praze, ale i v dalších velkých městech. Díky nízkým pořizovacím nákladům a šetrnosti k životnímu prostředí je centrální vytápění preferovanou volbou i pro vznikající bytovou výstavbu.

Dálkové vytápění v Praze je evergreen

Zvlášť ve velkých městech patří mezi preferovaná řešení dálkové vytápění z centrálních rozvodů. To má několik dobrých důvodů. Tepelná energie v jeho případě vzniká mimo místo spotřeby, do kterého je dopravováno horkovodním médiem. Takový způsob vytápění je pro uživatele nejen komfortní, ale i bezpečný, protože potřebnou teplotu regulují předávací stanice mimo byt.

Řešení, které má zelenou

Největším znečišťovatelem ovzduší ve velkých městech je automobilová doprava. Další v pořadí jsou malá lokální topeniště, která nemají odlučovače ani nízkoemisní hořáky. Centrální zásobování teplem je ve srovnání s nimi nepoměrně ekologičtější. Například díky soustavě, kterou v hlavním městě provozuje společnost Pražská teplárenská, se podařilo výrazně snížit počet malých lokálních kotelen, jež emisemi z nízkých komínů zamořovaly své okolí. V případě této soustavy se hlavní zdroj tepelné energie v metropoli vůbec nenachází – teplo sem putuje z odsířené elektrárny Mělník. V rámci kogenerace tam teplo vzniká spolu s elektřinou, takže palivo je využito mnohem účinněji.

Stačí otočit ventilem

Centrální výroba tepla není závislá na jediném zdroji energie – dovoluje využít různá paliva včetně odpadu. Ta jsou navíc vzájemně zástupná, takže výpadek dodávky tepla nehrozí ani v případě nedostatku některého z paliv. Dalšími nepopiratelnými výhodami dálkového vytápění jsou dostupnost, bezobslužnost a bezúdržbovost. „Jedinou starostí odběratele je fakticky jen otočení ventilu na radiátoru. Dálkové vytápění nevyžaduje nákladné investice do vlastní kotelny ani její obsluhu a pravidelné revizní prohlídky. To z něj dělá komfortní a zvlášť v Praze populární řešení, které je díky nízkým pořizovacím nákladům a šetrnosti k životnímu prostředí atraktivní i pro nejmodernější developerské projekty,“ připomíná obchodní ředitel společnosti Pražská teplárenská, Tomáš Sluka.


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!