Deset tipů, které malá koupelna ocení

Právě malou koupelnu nejčastěji uvádíme jako to, co bychom doma nejvíce chtěli změnit. Každý tip, jak v malé koupelně získat více místa, má pro nás značnou cenu.

Deset tipů, které malá koupelna ocení

Dobrou zprávou je, že vhodným řešením můžeme naší současné koupelně pomoci, i když nebudeme bourat a posouvat stěny. Nápady přímo na míru malé koupelny připravil architekt a designer Michal Janků.

  1. Zvažte spojení moderní koupelny s toaletou. Přijdete tím o dvě stěny, které můžeme využít k umístění vysokých skříněk. Ukrýt do nich můžeme třeba čisticí prostředky. Propojení zvolte v případě, že nebudete schopni na wc umístit umývátko.
  2. Skříňky před otevřenými policemi. V malých panelákových koupelnách dejte přednost uzavřeným skřínkám z jedné koupelnové série před otevřenými policemi, v nichž skryjte různé koupelnové drobnosti. Prostor tak působí uklizeným dojmem.
  3. Umyvadla. Při volbě umyvadel raději dejte přednost asymetrickým tvarům před rohovými, které neřeší problém s prostorem. Navíc netradiční tvary umyvadel a umývátek mají odlišně umístěné vodovodní baterie, díky níž získáte větší mycí i odkládací prostor.
  4. Zrcadla. Pokud bydlí v bytě více lidí nebo rodina, je lepší koupelnu vybavit raději dvěma zrcadly, popřípadě zrcadlem velkého formátu. Vyhnete se tím problémům s výškovými rozdíly, protože lidé menšího vzrůstu se v zrcadle často nevidí.
  5. Snažte se alespoň některou z činností přesunout mimo koupelnu. Například líčení nebo posilovací pásy můžete klidně umístit do předsíně či ložnice.
  6. Pračky tvoří tradiční součást mnoha panelákových koupelen. V zahraničí je tomu přesně naopak a jsou umístěny ve společných prádelnách. Pokud nemáte v bytě jinou volbu, volte užší pračky či s vrchním plněním.
  7. Správné osvětlení koupelnu opticky zvětší a propůjčí jí příjemnou atmosféru.
  8. Koupelnové vany nebo sprchové kouty volte dle individuálních potřeb a prostorových možností. Není jasně dáno, co se do panelákových koupelen více hodí. Vhodným kompromisem, který naplní přání každého obyvatele bytu, představuje asymetrická vana se speciální zástěnou z bezpečnostní­ho skla.
  9. Koupelnový nábytek. V malých prostorech nemusíte volit pouze světlé barvy. Pokud vhodně zkombinujete tmavou barvu nábytku se světlými obklady, prostor se opticky nezmenší.
  10. Trendy v koupelnách. Stále více se objevuje tendence propojovat koupelnu s dalšími částmi bytu, například ložnicí. Prosklené části přivedou do koupelny více světla a koupelna vnímaná spíše jako užitný prostor se přirozeně propojí s ostatními částmi bytu. Objevují se tak netradiční řešení prostoru. Lidé stále více vybavují koupelnu nábytek, například opouštějí od klasického umyvadla s nohou a preferují umyvadla se skříňkou.

Ilustrační snímek JIKA Cubito


Mohlo by vás zajímat

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Vyměňte zamykací systém za nový a bezpečnější

Máte ve vašem domě nainstalovaný již mnoho let starý zamykací systém? Pak je načase zamyslet se nad jeho výměnou. I když je váš současný zámkový systém nadále funkční, jeho včasná výměna je investicí do výrazného zvýšení bezpečnosti všech obyvatel domu, jejich majetku i majetku a vybavení ve společných prostorách.