Dopřejte si beton v interiéru díky betonové stěrce

Čistý, elegantní a nadčasový. Tak by se dal popsat beton, který je v interiérech čím dál oblíbenější. Díky betonové stěrce si můžete s trochou šikovnosti vytvořit stylové bydlení i sami. Vše potřebné najdete u nás v sekci Nábytek.

Dopřejte si beton v interiéru díky betonové stěrce

Beton se v interiéru v posledních letech objevuje stále s větší oblibou. Působí elegantně, čistě a dá se kombinovat prakticky s jakoukoli barvou. Použít se dá v každé místnosti, od chodby až po kuchyni. O pohledový beton se ale jedná jen výjimečně, jednodušší varianta, jak dostat beton do interiéru, je za pomoci betonové stěrky. Proč si ji vybrat a jak ji nanést?

Výhody betonové stěrky

Kromě moderního a nadčasového vzhledu nabízí stěrka mnoho dalších výhod:

- Stěrku můžete použít téměř na jakýkoliv povrch, od stěn a stropů přes sádrokartony a krby po podlahy i nábytek.

- Díky tomu, že je bezespárová, nabízí snadnou údržbu. To oceníte zejména za kuchyňskou linkou nebo v koupelně, kde je čištění spár kvůli usazování nečistot nezbytné a často i dost zdlouhavé.

- Betonová stěrka je variabilní a dá se přizpůsobit na míru každému interiéru. Kromě typicky betonového vzhledu můžete volit i různé další pigmentace. Na výběr je ze stovek různých pigmentů.

- Kromě barev máte na výběr i ze spousty textur. Od hladkých lesklých přes různě strukturované povrchy.

- Velkou výhodou je i její prakticky neomezená životnost. Správně nanesená stěrka vám vydrží

- Cenově se pohybuje v podobných číslech jako standardní dlažba, je tedy dobře dostupná pro všechny.

- Vhodně zvolený druh stěrky je nejen odolný proti mechanickému poškození, ale také vydrží i náročné podmínky v koupelnách, a to i ve sprchových koutech.

- Podlaha z betonové stěrky výborně tlumí kročejový hluk, díky tomu, že je pevně spojená s podkladem. Lze pod ni aplikovat i podlahové vytápění.

Tip: Podívejte se, jak si blogerka Tamarki poradila s klasickým betonem na stěnu místo stěrky.

Betonová stěrka za kuchyňskou linku i do sprchového koutu

Velká část betonových stěrek obsahuje cement a není odolná proti vlhku. Před vodou je chrání jen vrstva laku, která dobře odolává spíše krátkodobému působení vody. Takové stěrky se hodí do všech obytných místností nebo na chodbu. V kuchyni nebo koupelně, kde bude potřeba větší odolnost proti vodě. Pro takový případ vyberte raději stěrku na bázi epoxitu nebo polyuretanu, které vodu nesají a nehrozí, že by po čase začaly praskat.

Jak bude beton v kuchyni a koupelně působit doladíte doplňky. Sklo a kov mu dodají na chladném, moderním a elegantním vzhledu, dřevo a další přírodní materiály zase nabudí dojem útulnosti.

Betonová stěrka svépomocí

Než se pustíte do nanášení na savý povrch, nezapomeňte, aby byl celistvý, nedrolivý a očištěný. Následně na něj naneste penetraci, bez které to nepůjde. U nesavého povrchu je pak potřeba použít adhezní můstek. Pokud byste tento postup nedodrželi, hrozí popraskání. Poté přijde na řadu první vrstva stěrky, kterou naneste hladítkem. Po zaschnutí, ideálně další den, naneste druhou vrstvu, která je o něco řidší a polozaschlou směs zarovnejte pomocí benátského hladítka. Závěrečná vrstva je povrchová úprava, která omítku učiní omyvatelnou. Při aplikaci ve sprchovém koutě nebo za vanou se doporučuje použít nejprve hydroizolační nátěr a pak až nanést stěrku. Postup nanášení různých druhů stěrek se může lišit, proto si vždy pečlivě pročtěte návod vámi vybrané stěrky a postupujte podle něho.

Do jakého stylu bydlení se beton hodí?

Na první pohled chladný beton se bez debat hodí do populárního industriálního stylu. Kovové nebo skleněné doplňky jsou pro něj jako dělané. Rozhodně nezapomeňte na nábytek osvětlený LED pásky, které se k tomu stylu hodí také velmi dobře.

Beton ale ladí i se skandinávským stylem, který je známý svým útulným vzhledem a láskou k přírodním materiálům. Proto ho doplňte dřevěným nábytkem a stylovými květináči se zelenými květinami, kterých není nikdy dost.

V různých barevných provedeních se betonová stěrka hodí do prakticky jakéhokoliv stylu bydlení, od moderního až po retro. Důležité je volit doplňky s citem a nepřekombinovat.


Mohlo by vás zajímat

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.

Darování nemovitosti mezi manželi

Darování nemovitosti mezi manželi

Co mám dělat, když chci manželce věnovat nemovitost, ale máme společné jmění manželů (SJM)? Dá se převod nemovitosti rozdělit mezi manžela a děti? A co když mi chtějí rodiče darovat byt tak, aby patřil jen mně? V tomto článku odpovídáme na nejčastější dotazy, které v Dostupném advokátovi řešíme při darování nemovitosti v manželství.