Ekonomika SVJ

Spolu s nabytím konkrétní jednotky se její vlastník stává majitelem tak velkého podílu na společných částech domu a pozemku, jak velký je poměr jeho podlahové plochy k celkové podlahové ploše všech bytů, které jsou v domě. Toto je klíčová věta – důležitá pro chod jakéhokoli SVJ.

Co byste měli vědět o ekonomice SVJ

  1. Každý člen SVJ je povinen přispívat na správu domu a jeho opravy.
  2. Výše příspěvku a způsob rozúčtování stanoví shromáždění vlastníků.
  3. Za závazky SVJ ručí každý jeho člen až do výše svého podílu.
  4. Vůči neplatičům je možné se bránit, v krajním případě mohou o svůj byt přijít.

Naše rada: Zjistěte si maximum o hospodaření SVJ

Pokud kupujete byt v již fungujícím společenství vlastníků, kde je navíc velké množství jednotek, zjistěte si předem maximum informací o tom, jak dané SVJ hospodaří. Pokud si SVJ nevytváří dostatečnou finanční rezervu ve fondu oprav, zejména u starých budov hrozí, že dříve nebo později bude třeba zaplatit rekonstrukci. To může znamenat buď výrazné navýšení příspěvku na správu domu, nebo jednorázovou investici. Internetové diskuse jsou plné příběhů SVJ, kde jsou spoluvlastníci, kteří nejsou ochotni přispívat do fondu oprav nebo jsou dlužníci SVJ. Vlastnictví nemovitosti znamená odpovědnost, která nezačíná na prahu bytu, ale už na hranici pozemku, na kterém stojí dům. A o dům i pozemek je třeba se starat.


Mohlo by vás zajímat

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Domy s vlastní kotelnou mohou ušetřit desítky tisíc na DPH. Mnoho domů o tom neví, nebo se bojí změny?

Teplo je již řadu let zařazeno ve snížené sazbě DPH 10 % resp. 12 % od roku 2024, naproti tomu plyn a elektřina nakoupené samostatně jsou v základní sazbě 21 %. Všechny centrálně vytápěné domy nakupují vytápění a teplou vodu s nižší sazbou DPH než bytové domy s vlastní kotelnou, které si nakupují plyn či elektřinu sami. Může váš dům také ušetřit?