Energie je všude a skoro zadarmo – rozhovor s vítězným týmem soutěže ČOD

Soutěží Český ostrovní dům se na Sousedech zabýváme trvale a s velkým zájmem. Druhý ročník architektonické soutěže Český ostrovní dům 2017 o nejlepší hospodárná řešení pro soběstačné budovy třetího tisíciletí, který proběhl na začátku léta, už zná své vítěze.

Energie je všude a skoro zadarmo – rozhovor s vítězným týmem soutěže ČOD

Odbornou porotu letos nejvíc zaujal poměrně dobře promyšlený a detailně propracovaný projekt Kristýny Ulrychové, Josefa Konečného a Matouše Juráně z pražské Fakulty stavební ČVUT.

Proč jste se do soutěže přihlásili a co bylo hnací silou vaší spolupráce?

Soutěž nás zaujala především svou myšlenkou udržitelnosti a šetrnosti, možností vyzkoušet si něco nového a rozšířit naše znalosti. Už po zveřejnění loňských vítězů na stránkách Českého ostrovního domu jsme si začali hrát s myšlenkou, že se do dalšího ročníku soutěže také přihlásíme. Letošní zadání bylo konkrétní a příjemné, šli jsme do toho úplně přirozeně. A přestože jsme každý zaměřený trošku jiným směrem - na architekturu a design, konstrukce či inteligentní a technologické systémy, bylo to spíš naše plus.

Z vašeho návrhu je patrná snaha detailně se seznámit s místními podmínkami a okolím, což je výrazem silně profesionálního přístupu. S jakou místní okolností se vám nejlépe a nejhůře pracovalo? Jak se to pak projevilo ve finální verzi návrhu?

Návštěva parcely byla první věc, kterou jsme udělali po přečtení zadání. Na místě jsme zůstali přibližně půl dne a prohlédli si nejenom samotnou parcelu, ale prošli jsme i okolí. Ráz pozemku s daným charakterem prostředí se nám velice líbil, především výhledy na okolní krajinu, les, rybník. Pozemek nám připadal tak akorát pro takový projekt. Líbil se nám i dominantní strom na kraji pozemku, který nás inspiroval k začlenění do návrhu. Největší komplikací byl zpočátku zužující se tvar pozemku, takže jsme museli vymyslet spoustu variant, než jsme se dobrali k té výsledné.

Originální ekologická údržba pozemku pomocí stádečka ovcí zaujala nejen porotu. Jak se vlastně díváte na to, že chov hospodářských zvířat, dříve zcela přirozená součást života na venkově, dnes působí jako módní výstřelek nebo úsměvná rarita?

Z našeho pohledu je škoda, že chov hospodářských zvířat již upadá v zapomnění. Pravděpodobně je to způsobeno dnešní uspěchanou dobou a možná i neochotou věnovat tomu čas a energii. Jedná se také o určitou formu závazku, který se často neshoduje se současným způsobem života.

Co bylo pro váš návrh nejdůležitější, čím jste se nejvíc řídili?

Chtěli jsme navrhnout úsporný dům, který je jednoduchý na užívání, je přirozeně začleněný do okolí a spojuje se v něm co nejlepší architektonické, konstrukční a technologické řešení. Do návrhu dřevostavby jsme zapojili myšlenky soběstačnosti, udržitelnosti a nových technologických možností. Například použití systému domácí ČOV, řešení způsobu nakládání s dešťovou vodou, využití fotovoltaických panelů, využití zahrady pro pěstování vlastních potravin a chov ovcí apod. V zadání byly celkem podrobně sepsány požadavky a popis investora, ale jestli se nakonec rozhodne náš návrh realizovat, prozatím nevíme.

Co vás oslovuje na udržitelné výstavbě a soběstačnosti budov? Proč nejdete standardní cestou jako všichni ostatní?

Český ostrovní dům poskytuje jedinečnou příležitost pracovat s novými technologiemi a principy, hlavně tím, že soustřeďuje odborníky, kteří v tomto směru mají silné know-how. S takovým zázemím je pak jednoduché jít novátorskou cestou, která vede k úsporám energií a šetrnosti k životnímu prostředí. Máme za to, že je nutné myslet na budoucnost, odklánět se od neobnovitelných zdrojů energií a pokud možno využívat ty obnovitelné. Zvlášť, když dneska už jsou dostupné nové technologie, které vyrábějí energii téměř zadarmo a jejichž cena zaručuje návratnost takových řešení.

Ještě jednou gratulujeme k vítězství a za Sousedy přejeme hodně úspěchů v další práci.

(foto: autoři projektu)


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.