Fasáda je vizitkou každého domu

Chcete-li, aby váš domov opět vypadal jako nový, musíte se zaměřit nejen na interiér, ale také na exteriér. I venkovní části je potřeba pravidelně čistit a věnovat jim důkladnou péči. Na fasádách se kromě znečištění běžného, tedy pokud dům stojí u prašné ulice nebo se nachází v lokalitě s vyšší mírou znečištěného ovzduší, mohou objevit znečištění kvůli mikroorganismům, kterým se daří ve vlhkém prostředí bez dostatku slunečního záření. Nejčastěji se jedná o řasy, mechy, plísně a lišejníky. Ve vlhku s nedostatkem slunce nestíhají zdi pořádně proschnout, velice často bývá viditelně postižená severní strana domu.

Fasáda je vizitkou každého domu

Proč fasádu čistit?

Pravidelné čištění a ošetřování fasád je nezbytnou součástí údržby každého bytového domu a to z několika důvodů.

Můžeme zmínit stránku estetickou, kdy pohled na znečištěnou fasádu nedělá radost nikomu z nás. Čištění a ošetření fasády prodlužuje životnost omítek, při správně provedené impregnaci nedochází k degradaci mrazem. Fasáda je mnohem odolnější proti povětrnostním vlivům. Sníží se tvorba řas, plísní a lišejníků. Fasáda se mnohem méně špiní.

Čištění fasády pomůže i v interiérech – v bytech se bude méně prášit. Nemůžeme opomenout ani zdravotní hledisko, protože fasáda zarostlá mikroorganismy a znečištěná špínou se stává potencionálním zdrojem alergenů. Mikroorganismy, tedy řasy, černé plísně a jejich spóry, jsou škodlivé pro zdraví člověka. Šíří se vzduchem kolem celého domu, pronikají i dovnitř a vytváří zvlášť nevhodné podmínky pro malé děti a starší lidi.

Čištění fasády Vám pomůže i s odstraněním grafitti. Žádané jsou i antigrafitti nátěry, které pouličním umělcům značně tvorbu znepříjemní.

Jaké jsou možnosti?

V rámci našeho klientského servisu nabízíme služby odborného technika, který si s Vámi sjedná osobní schůzku a zhodnotí stav a míru znečištění nemovitosti. Na místě odebere vzorky a na kousku fasády Vám ukáže, jak by mohla fasáda po čištění vypadat. Dále navrhne vhodný postup a řešení, zda fasádu stačí pouze vyčistit a naimpregnovat nebo bude potřeba realizovat i nový nátěr fasády.

Je již na klientovi, zda doporučený postup dodrží či nikoliv. Možností, jak ošetřit fasádu je nespočet, proto se snažíme klientovi navrhnout co nejpřehlednější řešení.

Ošetření a mytí fasád, zvlášť u zateplených domů, by se mělo správně opakovat jednou za 5-8 let.

Pro nezávaznou studii proveditelnosti nás neváhejte kontaktovat.

Pavlína Večeřová

Toman finance group, s.r.o.

+420 730 954 602

www.tomanfinance.cz


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ