Fasádu vám ničí to, co nevidíte!

Moderní silikonové, silikátové i akrylátové fasády mají společného nepřítele. Je to stejný a stejně nebezpečný nepřítel, který ničí také plasty, nebo gumu. Nebo lidskou kůži. Jde o UV záření, které je součástí slunečního svitu.

Fasádu vám ničí to, co nevidíte!

Po několika letech strávených venku se plastové předměty začínají drolit. Kdo má zahradní nábytek z tohoto materiálu, ví o čem je řeč. Stejně tak časem začne ucházet nafukovací bazén i člun. Nebo se rozláme plastová konev. Za to všechno může UV záření, které narušuje povrch těchto předmětů z tak dlouho, až ztratí soudržnost. Bohužel, ani odolnost silikonů, silikátů i akrylátů proti UV záření není nekonečná. Ba naopak.

![](/upload/_public/magazine/img/loupající se fasáda.JPG)

Foto: Fasáda zničená UV zářením a nešetrným mytím se začne rozpadat a odlupuje se.

Kvůli působení slunečního záření degraduje svrchní vrstva fasády a ztrácí odolnost proti okolním vlivům. V zimě, kdy je slunečního svitu a tedy UV záření méně, rozrušuje zase její povrch zkondenzovaná voda, která se zachytí ve všemožných nerovnostech. Při poklesu teplot pak zmrzne, čímž zvětší svůj objem a naruší tak prohlubeň či škvíru, do které se před zmrznutím dostala. Oboje to pak usnadňuje zachycení výtrusů plísní a řas, které zhoubu na fasádě dále prohloubí. Výsledkem je tak nejen dům „ozdobený“ zelenými skvrnami řas a černými skvrnami plísní, ale především stále a rychle slábnoucí vnější plášť domu. Kvůli tomu pak bude muset vaše družstvo sáhnout do finančních rezerv podstatně dříve, než po 25 letech, se kterými jste původně počítali.

Mytí je potřeba, ale fasádu ničí

Při každém mytí fasády od oněch neestetických a alergenů plných skvrn, spojujících se postupně do jednolitých polí, se totiž narušení fasády prohloubí, až se nakonec začne její povrch trhat a odlupovat. Po třech umytích domu, tedy v ideálním případě zhruba po 15 letech je, podle zkušeností české firmy Advanced Materials – JTJ, je taková fasáda zralá na stržení a vlastník musí počítat s investicí do nové fasády. Až o 10 let dříve, než by to podle norem mělo být!

Základním viníkem, se kterým nikdo nepočítal, přestože působí všude na světě, je sluneční záření. A prakticky jedinou ochranou proti agresivitě UV záření, která je k dispozici, je fotokatalytická impregnace omítky. Právě takové přípravky v posledních letech úspěšně vyvíjejí ve spolupráci s akademiky některé české firmy. Již před 11lety uvedla na trh své výrobky řady FN a Finalit zmíněná společnost Advanced Materials – JTJ. Aplikace těchto přípravků do fasádního pojiva, nebo na již hotovou fasádu zamezuje usazování mastnoty, špíny, řas a plísní a zamezuje negativnímu působení UV záření (jak to celé funguje, vysvětlujeme na konci článku).

V pravé části fasáda zasažená plísní, vlevo již umytá. Degradovaná místa fasády jsou vybledlá.

Záruka 10 let

Na plnou funkčnost svých výrobků FN a Finalit dává výrobce záruku 10 let, kterou má jako jediná firma na trhu skutečně prověřenou vlastní praxí, jež je delší, než 10 let. Výrobky Finalit a FN jsou patentovány na nejnáročnějších trzích, tedy v USA, EU i Číně. Podle měření ISO metodami ISO 22197-1, ISO 22197-2, ISO 22197-3, ISO 22197-4 je účinnost na úrovni maximálně dosažitelných hodnot.

Certifikovaným a vyškoleným partnerem výrobce přípravků FN a Finalit je FASÁDNÍ SERVIS, společnost s tradicí v oboru od roku 2006.

Jak to funguje

Fotokatalýza je fyzikální jev, při kterém dochází po dopadu UV záření k oxidaci organických i anorganických látek jako jsou mikroprachové částice, řasy, plísně, nebo oxidy dusíku, síry, oxid uhelnatý, ozón, čpavek, dioxiny, benzen, fenol, etylbenzen či pesticidy. Díky tomu zůstávají povrchy ošetřené fotokatalytickým nanonátěrem dlouhodobě čisté. Obvykle stačí relativně nízká intenzita denního světla a fotokatalýza funguje i v případě, že jsou stěny situované na severní stranu.

Správně aplikovaná fotokatalytická ochrana nátěry FN® na fasádě vydrží minimálně 10 let při plné účinnosti a její očekávaná životnost je ještě delší. Efektivita fotokatalýzy byla popsána v desetitisících vědeckých publikací a vysoká účinnost fotokatalytikých nátěrů FN® je ověřena nejenom vědecky, ale i deseti lety praktického využití stovkami spokojených zákazníků.

Konkurenční biocidní nátěry fungují maximálně pět let a jejich účinek v průběhu té doby navíc slábne a neposkytuje tak důležitou ochranu proti UV záření a následné povrchové degradaci fasádních povrchů.

Úvodní foto: Fasáda domu v pražské ulici Nad Okrouhlíkem, která je ošetřená fotokatalytickým prostředkem FN Nano II.


Mohlo by vás zajímat