HafenCity Hamburg – čtvrť budoucnosti

Hamburg ve většině v nás na první dobrou vyvolá myšlenku na přístav, hradby z lodních kontejnerů a možná také i vykřičenou ulici Reeperbahn. Když popřemýšlíme déle, vybavíme si možná hlavní bránu, kterou se v minulých stoletích opouštěl Starý svět nebo svobodné město, jež zbohatlo na obchodu, což je v jeho ulicích vidět na každém kroku pokaždé, když míjíme velkolepě pojaté budovy z typické červenohnědé cihly, na kterých nesmí chybět charakteristický zlatě provedený název.

HafenCity Hamburg – čtvrť budoucnosti

Osud ale i tomuto velkolepému městu uštědřil dvě tvrdé rány. První roku 1842 v podobě velkého požáru, který za 80 hodin spolykal přes 1700 domů v 70 ulicích. Druhou o 101 let později. Při leteckém bombardování v roce 1943 byl Hamburg téměř srovnán se zemí. Operace Gomora zničila přes 42 tisíc budov a dalších skoro tolik poškodila. Přesto s jakousi pokornou odhodlaností, která je cítit hlavně ve znovu postavených kostelech, kde až třeba s výjimkou kostela sv. Michala chybí jakákoliv výzdoba interiéru, se Hamburg znovu postavil na nohy.

HafenCity

![](/upload/_public/magazine/img/am_kaiserkai_hamburg (800x600).jpg)

(ulice Am Kaiserkai, HafenCity, Hamburg)

Svoboda. Inspirace. Prosperita. Tato tři slova asi nejvýstižněji vyjadřují pocit, který procházka Hamburgem navozuje. A není to jen pohled zpět na znovu postavené kopie kostelů zničených bombardováním, ale zejména pohled dopředu, do budoucnosti. Vlajkovou lodí a reprezentativním příkladem se tak stal projekt HafenCity, město pro 3. tisíciletí, kdy jsou nevyužívané vnitřní přístavy přetvářeny na nejmodernější část města. Z plánovaných deseti etap je hotova například čtvrť Dalmannkai, která stejně jako ostatní části vznikla na základě jednotného urbanistického konceptu udržitelného a ekologického stavebnictví. Pro hamburskou radnici, jako prodejce pozemků, nebyla důležitá nabízená cena, ale právě koncepce a idea nové městské části. Pod taktovkou předních architektů a studií tak vzniká skutečně impozantní místo, ve kterém však pořízení bytu není pravda nejlevnější. Nutno však dodat, že šlechtické paláce, které dneska s úctou obdivujeme například v okolí Pražského hradu, se kdysi také nestavěly pro tehdejší chudinu.

HafenCity s velikou citlivostí a respektem k minulosti těsně navazuje na Město skladišť (Speicherstadt), které vznikalo v letech 1881-1913 tak, že při zběžném pohledu není poznat, která část ulice Am Sandtorkai je ta novější. Teprve až s odstupem jednoho kanálu se architekti více uvolnili a pustili se do odvážnějších konceptů, jimž vévodí budova Elbphilharmonie, která je tak důstojnou dominantou celé čtvrti. Pohledově nejzajímavější je potom ulice Dalmannkai, otevřená k vodní ploše, s pohodlným korsem plným odpočinkových zón.

![](/upload/_public/magazine/img/dalmannkai_hamburg (800x600).jpg)

(ulice Dalmannkai, HafenCity, Hamburg)

Pravidla pro ekologickou certifikaci

Hlavní ideou projektu HafenCity je však koncepce stavebnictví pro 21. století, zcela v zásadách udržitelného rozvoje a šetrného přístupu k životnímu prostředí. Jedním z prostředků, jak docílit co nejvyšších ekologických a udržitelných standardů, je udělování zlaté a stříbrné certifikace Ecolabel, která je od roku 2009 platná v celém Německu. Certifikaci může získat každá budova v pěti kategoriích.

Prvním sledovaným kritériem je výrazné snížení spotřeby provozní energie budovy. U obytných budov musí být dosaženo přísného pasivního standardu. Do druhé kategorie spadají stavební projekty, které udržitelným způsobem řídí veřejné zdroje, například pomocí vyspělých sanitárních zařízení ke snížení spotřeby vody. Uznává se také efektivní využití veřejně přístupných oblastí, například vytvořením střešních zahrad. Ve třetí kategorii se odměňuje využívání ekologicky šetrných stavebních materiálů. Budovy nesmějí obsahovat materiály obsahující halogen, těkavá rozpouštědla nebo biocidy. Všechno tropické dřevo musí pocházet z certifikovaných, udržitelných zdrojů. Zvláštní ohled na zdraví a pohodu patří do čtvrté kategorie. Rozhodujícími faktory jsou parametry, jako je levné dosažení komfortní pokojové teploty, nealergenní přípravky a armatury, kvalitní zvuková izolace nebo zdravá cirkulace vzduchu v automaticky klimatizovaných prostorech. Komplexní bezbariérový přístup představuje pátou kategorii, jejíž součástí je také udržitelné provozování budov, včetně nízkonákladové údržby a používání odolných materiálů.

![](/upload/_public/magazine/img/elbphilharmonie_hamburg (800x600).jpg)

(Elbphilharmonie Hamburg)

Udržitelnost v Česku?

Při pohledu na českou realitu, kdy se rozprodaly nejzajímavější lokality pro developerskou výstavbu zcela bezmyšlenkovitě, bez pravidel a bez náznaku jakékoliv urbanistické koncepce, ve stylu „tady máš pozemek a dělej si s ním, co chceš“, se zdá, že Češi zaspali a nejnovější trendy ve stavebnictví zatím míjejí bez povšimnutí. Škoda, že se Praha, Brno, ani jiná města nemohou žádným, ani vzdáleně podobným projektem, světu pochlubit.

(foto: redakce)


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?