Hlídání dětí. Komu svěřit ratolest?

Kde, jak a podle čeho vybrat to správné hlídání?

Hlídání dětí. Komu svěřit ratolest?

Určitě to znáte. Premiéra nového filmu, hvězdné obsazení vaší oblíbené divadelní hry nebo jen milé pozvání na večeři.

Všechno to zní úžasně, jenže je tu jedno velké „ale“. Šla, byste moc ráda, ale nemáte hlídání. Koho požádat o pomoc, komu svěřit, to nejdražší, co máte? Jaké jsou možnosti a jaké jsou jejich výhody či naopak úskalí?

Většina z nás svěří své dítko bez nejmenších obav - babičce. Citlivá, spolehlivá a důvěrně známá osoba pro nás i naše dítko je ideálním záskokem mateřské péče. Jenže co když babička není po ruce? Často srovnatelné hodnoty nabízí sestra. Ale ne každý ji má a ne každá se do hlídání synovců a neteří hrne. Pak se většina z nás poohlídne po kamarádce. Tady už zpravidla přichází několik hlodavých otázek. Není taková žádost příliš troufalá a obtěžující? Přeci jenom vlastní děti nemá, zvládne se dobře postarat? Nebo vlastní děti má, tak ji nechceme zatěžovat ještě tím naším. Z pravidla se však kamarádka, zejména na krátkodobé jednovečerní hlídání, osvědčí.

Co dělat, když není možná žádná z těchto variant anebo potřebujeme hlídat častěji či pravidelně? Pak přichází na řadu – paní na hlídání. Zde už je oněch hlodavých otázek víc a jsou zcela na místě. Přeci jen jde o naprosto cizí osobu. Dítě je bezbranné, zranitelné a často ve věku, kdy nám nemůže zpětně sdělit, jak se taková chůva chovala. Ideální je získat na takovou osobu konkrétní doporučení, ale ani to není jistota, že si s naším dítkem „sedne“. Často musíme vybírat tzv. na blind. Pak je dobré pozvat chůvu dříve, abychom si ji mohli omrknout. Sledováním, jak se k dítěti chová, jak je zručná a jaké má metody či zvyky, si uděláme představu, jaká by mohla ve skutečnosti být. Když se vrátí z kratší procházky, kdy jí dítě svěříme poprvé bez dozoru, věnujme pozornost chování dítěte. I zde platí heslo, nové koště dobře mete, a tak je jasné, že důvěra mezi chůvou a rodiči si vyžádá svůj čas. Přes všechna možná rizika je spousta rodin, které by svou chůvu nevyměnili za nic na světě.

Ve hře jsou ještě agentury na hlídání dětí či soukromé školky, které nabízí „babysitting“ non stop. Je ale třeba počítat se základním faktem. Hlídání obstarávají různí zaměstnanci. Jednou ten, po druhé onen. Přesto, že se za všechny vedení společnosti zaručí, což často doloží různými certifikáty a osvědčeními, ne každý může vyhovovat vašim představám.

Jak je vidět, hlídání není zrovna malý problém. I když je nám každá chvilka strávená s našimi dětmi tou nejdražší, rádi a zaslouženě čas od času najdeme chviličku sami pro sebe. Nezbývá než popřát šťastnou ruku při výběru chůvy, abyste si ono hlídání užili vy i vaše malé štěstí.


Mohlo by vás zajímat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Pojištění nemovitosti nezapomínejte včas aktualizovat

Máte platnou smlouvu na pojištění nemovitosti? Děláte jistě dobře, protože případné škody pro vás mohou být likvidační. Jako klíčové se ale ukazuje, abyste tuto smlouvu dostatečně často aktualizovali a uváděli co nejpřesnější hodnotu pojišťované nemovitosti. Jen tak se vyhnete nepříjemnému zklamání při likvidaci škody.

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Rekordní rok 2020: Nejvíce prodaných bytů za deset let

Na pražském trhu s novými byty zaznamenaly developerské společnosti v posledním loňském čtvrtletí doslova explozi poptávky. Celkem se jim podařilo prodat na 2050 jednotek, což je nejvíc za posledních deset let. Díky tomu dohnaly ztráty v prodejích z druhého kvartálu a celkově rok zakončily na počtu 5800 prodaných nových bytů.