I s detaily a financováním vám při zateplení vašeho bytového domu pomůže Sto

V minulém článku jsme končili zmínkou o řešení detailů při zateplení, a proto se k tomuto tématu vrátíme i na začátku dnešního textu. Specialisté firmy Sto se s čtenáři našeho portálu podělí i o zkušenosti s financemi a ekonomikou zateplení bytového domu.

I s detaily a financováním vám při zateplení vašeho bytového domu pomůže Sto

Jiří Kudlič, šéf prodeje Čechy ve firmě Sto, upozorňuje: „U větších bytových domů je díky spolupráci s našimi pracovníky a technicky správnému řešení možné snížit celkové náklady na zateplení. Větší rychlost realizace přináší nižší náklady na práci a lešení, což jsou jedny z nejdražších položek při rekonstrukci fasády.“

I u zateplení si žije svým vlastním životem řada mýtů. Jedním z nich je, že zateplením se zmenší prostor lodžie. Skutečností naopak je, že se správným systémem, který díky větší účinnosti použité izolace sníží její tloušťku, a vhodnou úpravou ukotvení zábradlí, lze docílit i zvětšení prostoru. „Naší specialitou a ukázkou kompetence fasádních systémů firmy Sto jsou i předokenní rolety. V létě tyto exteriérové rolety nejlépe ze všech systémů zabraňují přehřívání interiéru, lépe chrání interiér i v zimě. Troufnu si tvrdit, že jejich kombinaci s fasádním zateplovacím systémem umí správně řešit jen Sto: máme totiž systémový detail, díky kterému nehrozí prokreslení na fasádě či praskání, „kastlík“ rolety není na fasádě vidět a navíc nezmenšuje světlost okna. Problémem není ani nedostatek financí - stačí si fasádu stavebně připravit a rolety objednat až později. Následná montáž rolet do řešení Sto je velmi jednoduchá a nehrozí u ní poškození fasády. Jme na trhu jediní, kdo na řešení dává záruku za funkčnost, ostatní výrobci se odkazují na dodavatele rolet a dodavatelé rolet vždy odkazují na dodavatele zateplovacího systému.“ říká Roman Gajdušek, vedoucí prodeje Morava u Sto s.r.o.

Zmínili jsme nedostatek financí, často se také vyskytují pochybnosti majitelů bytových domů a členů družstva, zda si zateplení fasády mohou dovolit. Pokud však existuje dobře připravený projekt, lze z něj poměrně jednoduše spočítat návratnost vložených prostředků – nejčastěji se stává, že finance uspořené na vytápění slouží jako velká část splátky v případě použití hypotečních prostředků. Díky spolupráci pracovníků firmy Sto s projektantem a energetickou agenturou je možné prověřit možnosti řešení a navrhnout způsoby financování a poskytnout argumenty pro interní diskusi v rámci BD nebo SVJ. Návratnost zateplování je nejen v úspoře nákladů na vytápění, ale i ve zvýšení hodnoty nemovitosti či v nižších nákladech na údržbu. Vždy je proto dobré posuzovat hodnotu rekonstrukce s ohledem na celkovou hodnotu nemovitosti – stačí si uvědomit, že například náklady na fasádu za cca 3 mil. Kč představují u domu o 20 bytech po cca 2 mil. Kč pouze 7,5 % hodnoty nemovitosti.

Samozřejmě je možné řešit zateplení i po částech, ale v tom případě musí být na počátku profesionálně připravený projekt, který rozdělí realizaci do etap, které budou navazovat a budou správně kontrolovatelné technicky a i ekonomicky včetně vazby na požadavek dotací – například nejdříve okna, potom štíty apod. I v tomto případě lze díky spolupráci projektanta s energetickou agenturou zajistit, že realizace a financování bude probíhat správným způsobem.

Oblast zateplování je obsáhlá, mohli bychom psát například o boji s řasami či plísněmi, o kreativních úpravách vzhledu fasády atd. To vše a řadu dalších informací včetně produktové nabídky a referenčních staveb firmy Sto s.r.o. najdete na www.sto.cz. S radou a konzultací vám rádi pomohou i pracovníci Sto – kontakty včetně kontaktního formuláře najdete také na webových stránkách.


Mohlo by vás zajímat

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Webinář: Budoucnost FVE pro bytové domy

Portál sousedé.cz si pro Vás připravil další ze série vzdělávacích webinářů společně se svými odbornými experty na nejrůznější témata týkající se vedení a správy SVJ

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Čisticí rohože usnadní úklid bytových domů

Ve velkých městech nachází svůj domov většina mladých lidí, ale i řada rodin a seniorů v různě velkých bytech v centru, častěji pak v panelácích na okraji. Bytové domy nejsou výjimkou ani v malých městech a na vesnicích. Je jedno, zda lidé byt vlastní, nebo jsou v pronájmu. V domě nejsou sami a se svými sousedy mají společné prostory, o které se musí starat. A tady může někdy nastat kámen úrazu. Jaké existují možnosti úklidu společných prostor?

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Moderní řešení detekce úniku plynu v bytových jednotkách

Přestože v České republice žádný zákon nenařizuje povinnost detekovat nebezpečné plyny v domácnostech, je instalace detektorů důrazně doporučována. Obzvláště pak v bytových domech představuje únik plynu riziko nejen pro obyvatele dané bytové jednotky, ale celého domu.