Jak bezpečněji bydlet

Každého člena Výboru SVJ či představenstva BD straší obvykle tři noční můry. V první řadě neplatiči a co s nimi, pak obava z toho, aby se neprošvihl termín nějaké revize či nenastala nějaká havarijní situace. My se dnes zaměříme na noční můru, která provází hlavně obyvatele velkých měst.

Jak bezpečněji bydlet

Jsou jí vandalové, zlodějíčkové, bezdomovci a feťáci, kteří si často společné prostory v domě pletou s veřejným prostranstvím, a vše, co je uložené ve společných částech domů a sklepech, považují tak trochu za věci k volnému použití.

V nabídce doprovodného programu veletrhu For Arch 2017 nás zaujala konference Jak bezpečněji bydlet, kterou organizovali TZB-info a ESTAV.cz.

Pořadatelé připravili krátké shrnutí toho nejdůležitějšího, na co by měl každý majitel nemovitosti z hlediska technického zabezpečení myslet.

Na prvním místě to jsou mechanické zábranné systémy a prostředky. Více než 50% neoprávněného vniknutí do objektů je přes vstupní dveře, ty by měly mít ocelovou či hliníkovou konstrukci, bezpečnostní sklo, tzv. antivandal provedení – bezpečností kování a samozamykací elektromechanický zámek. Poštovní schránky by měly být ideálně umístěné tak, že zvenku se do nich pošta vhazuje a zevnitř vybírá. Nezapomeňte na automatické ovládání osvětlení.

Další nejčastější cestou pro zlodějíčky jsou okna a balkónové dveře, ty nejlépe mechanicky zabezpečí bezpečnostní fólie na okna, sklo, roletové mříže či předokenní rolety, ty však musí být zabezpečeny proti demontáži běžnými nástroji.

Vchodové bezpečností dveře do bytu by měly být opatřeny bezpečnostními prvky, jako jsou cylindrické vložky, bezpečnostní zadlabávací zámky a kování, závory, přídavné a rozvorové zámky, zábrany proti vysazení či vyražení. Každý certifikovaný výrobce či prodejce vám určitě rád poradí jaké bezpečnostní vchodové dveře vybrat.

Mezi nejnovější mechanické zábranné systémy patří tzv**. forenzní identifikační značení**, což je speciální roztok s jedinečným kódem. Svoje kola, lyže, kočárky, ale i další věci si takto můžete nechat označit syntetickou DNA a zlodějíčkovi se jen těžko povede je prodat překupníkům a věci se lépe dohledávají a identifikují.

V posledním desetiletí se již stalo v bytových domech standardem využívání společných poplachových a zabezpečovacích systémů, mezi ně řadíme systém domovních telefonů, přístupový systém, poplachový systém, kamerový systém a dohledové a poplachové přijímací centrum. V případě použití kamerového systému však nesmíte zapomenout na registraci na ÚOOÚ. Nechte si kamerový systém instalovat odbornou firmou se znalostí problematiky legislativy ochrany osobních údajů. Pokud již kamerový systém instalovaný máte, nezapomeňte včas přizpůsobit jeho provoz nové vyhlášce GDPR, která bude platit od května 2018.

Mezi přednášejícími byli i zástupci Policie České republiky z útvaru policejního vzdělávání s dlouholetou zkušeností a spoustou vážných i lehce úsměvných příběhů z praxe. Účastníkům například poradili, že je zbytečné zamykat vnitřní dveře v bytech, protože když už zloděj do bytu pronikne, stejně je zničí a jen se zvýší škoda. Upozornili také na příklad, kdy kutil chatař nastražil na případného nezvaného hosta samostříl z brokovnice. A nezvaný host opravdu přišel a samostříl zafungoval. Odsouzeni ale nakonec byli oba.

Závěrem ještě připomínáme, že v případě dlouhodobé nepřítomnosti v bytě, pokud jedete například na dovolenou, je dobré se s tím zas tak moc nechlubit, domluvit si se známými či sousedy vybírání poštovní schránky nebo občasnou kontrolu bytu, zda je vše ok.

A pokud máte vy nebo vaši pubertální potomci zálibu sdílet na sociálních sítích vše, co právě děláte, vězte, že vaše selfíčko z dovolené u moře může zaznamenat i zlodějíček. Pokud se chlubíte i tím, kde bydlíte, tak přesně ví, který byt je zrovna prázdný.

Přejeme vám bezpečné bydlení!


Mohlo by vás zajímat