Jak by měl vypadat byt pro střednědobé pronájmy

V prvním díle o střednědobých pronájmech jste se dozvěděli, co tento termín vlastně znamená. Nyní se podíváme na to, jak by měl takový byt určený pro střednědobé pronájmy vypadat.

Jak by měl vypadat byt pro střednědobé pronájmy

Na začátek je potřeba zmínit, že střednědobé pronájmy se od těch klasických dlouhodobých neliší pouze délkou trvání. Nájemníci, kteří hledají ubytování jen na pár měsíců, mají často odlišné nároky, které se víceméně shodují ve čtyřech následujících bodech.

1) Byt musí být kompletně zařízený

Nábytek, spotřebiče, nádobí, dekorace a všechno ostatní, co dělá byt domovem, očekávají lidé, kteří mají zájem o střednědobý pronájem. V tomto se střednědobé pronájmy podobají spíše těm krátkodobým. Takový nájemník přijede jen na pár měsíců a poslední věc, kterou by chtěl řešit, je nové vybavení bytu a jeho následný odvoz.

2) Připojení k wi-fi nesmí chybět

Když kompletně zařízený byt, tak i včetně internetového připojení. Žijeme v době všudypřítomné wi-fi. Všichni potenciální zájemci o střednědobý pronájem tudíž očekávají, že bude zavedená i ve Vašem bytě. Wi-fi dnes seženete za 300–500 Kč měsíčně, a pokud se chcete vyhnout dalším výdajům, jednoduše navyšte nájem. Jelikož nájemné za střednědobý pronájem můžete zvýšit až o 25 % ve srovnání s dlouhodobým.

3) Spíše menší než větší

Zájemci o střednědobé pronájmy hledají spíše jednopokojové nebo dvoupokojové byty. Není však výjimkou, že sáhnou i po něčem větším – například rodina při rekonstrukci bytu nebo skupina přátel, kteří chtějí bydlet spolu. Větší byty můžete případně pronajímat po pokojích.

4) Žádný hotel, ale domov

Hotelové pokoje jsou krásné a čisté. To se musí nechat. Mají však obvykle jednu zásadní chybu – necítíte se v nich jako doma. Zaměřte se na detaily, nezapomínejte na dekorace, květiny, polštáře, deky a další drobnosti, které vykouzlí s Vašeho bytu domov.

Vybavené byty mají větší úspěch

Představte si, jak byste se cítili v úplně prázdném bytě. Už na Vás jde ten nepříjemný pocit? Prázdné byty většinou nepůsobí dobře, jelikož se v nich lidé cítí osaměle a rozhodně ne jako doma. Postarejte se o vkusné zařízení Vašeho bytu a nájemníci se o něj poperou.

Předávací protokol a pojištění domácnosti je základ Spousta pronajímatelů zapomíná na předávací protokol nebo ani netuší, že něco takového existuje. Při podpisu předávacího protokolu nejprve společně s nájemníkem odsouhlasíte aktuální stav bytu. Při odchodu nájemníka následně vše zkontrolujete, a pokud něco chybí nebo je poškozené, domluvíte se na sjednání nápravy. Snadno tak vyřešíte případné neshody a dohady o tom, v jakém stavu Váš byt při předání klíčů skutečně byl. Pojištění domácnosti je také velmi důležité. Dá se zařídit za pár korun a v případě větších škod na Vašem majetku se Vám rozhodně bude hodit.

Pár tipů na závěr

TIP 1: Pokud se rozhodnete začít pronajímat střednědobě a nejste si jistí, jak by takový byt měl skutečně vypadat, inspirujte se na , největším inzertním serveru se střednědobými pronájmy ve střední Evropě.

TIP 2: Uvítejte své nájemníky, jak se patří. Přichystejte v bytě jako dárek nějakou drobnost, která zaručeně potěší – láhev vína, čerstvé květiny, sladkost. Recenze na Váš byt budou rázem hezčí.


Mohlo by vás zajímat

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?