Jak je možné prodloužit životnost zateplených fasád?

Proč zavčasu čistit fasádu? Hlavním důvodem k čištění zateplené či minerální fasády je fakt, že tímto krokem zamezíte jejímu pohledovému znehodnocení a předejdete hloubkovému znečištění. Je to také zároveň první důležitý krok k prodloužení její životnosti. K tomu sice samotné čištění nestačí, ale nazvěme to třeba odrazovým můstkem ke správné péči o fasádu.

Jak je možné prodloužit životnost zateplených fasád?

7 bodů, které by vás před čištěním fasády měly zajímat

Na trhu vyrostlo mnoho firem, které čištění fasád a jejich údržbu nabízejí. Tak, jako v každém oboru, platí i zde, že můžete narazit na značné kvalitativní rozdíly, a to jak v přístupu, provedení, technologii i v ceně, tak v neposlední řadě v poskytované garanci životnosti čisté fasády. Co je tedy pro vás z hlediska prvního kroku „čištění“ fasád důležité?

1. Firma musí odborně posoudit stav vaší fasády a provést důkladnou vstupní inspekci. S výsledky o stavu fasády je povinna vás seznámit.

2. Na základě těchto výsledků musí zvolit co nejšetrnější metodu čištění s ohledem nejen na vyčištění, ale také na životnost fasády.

3. Proto by zvolená firma měla disponovat širokou škálou čistících metod, aby mohla vždy zvolit tu nejšetrnější a nejvhodnější variantu dle stavu znečištění a typu fasády.

4. Ukázka technologického provedení, tedy čištění, by měla být samozřejmostí.

5. Osobní prezentaci firmy, vysvětlení celého postupu a doložení referencí si stanovte jedním z kritérií výběru.

6. Hodně vám napoví i webové stránky firmy, kde by měl být kvalitní, srozumitelný a vypovídající obsah.

7. V neposlední řadě posuzujte také přístup a zákaznický servis. Opravdu věříte, že kdo se nechová slušně a vstřícně k zákazníkům, odvede precizní práci?

Na co si dejte určitě pozor

- Nepovažujte emailovou nabídku bez osobní inspekce vaší fasády a bez vzorové ukázky za stoprocentní.

- Vězte, že zateplené fasády jsou velmi citlivé na použití klasických tlakových čistících systémů – tzv. wapky.

- Díky speciálním systémům je možné čistit fasádu zcela šetrně už při tlaku 40–60 barů. Klasická wapka, která je základem tlakového mytí, má tlak 110–130 barů.

- Použití chemické agresivní složky, tzv. biocidních čističů na bázi chloru, snižuje povrchovou soudržnost a tím životnost fasády. Navíc se tyto složky po dobu čištění uvolňují do vzduchu a okolí domu.

- Kontrolovat můžete i provedení. Konstantní vzdálenost čistící hlavice od fasádního povrchu je doporučená 3–5 cm.

- Pozor na extrémně rychlé termíny provedení realizace. Dobře provedená práce si žádá svůj čas.

- Souhrnná cena bez jednotlivých položek. Vyžadujte strukturovaný rozpočet včetně rozpisu všech položek.

- Skutečně rozumíte specifikaci životnosti a jejím garančním podmínkám uvedeným ve smlouvě?

Ptejte se, chtějte vše vysvětlit, nezůstávejte v ničem na pochybách nebo u svých domněnek. Odpovědi na své otázky byste měli dostat ideálně ještě dřív, než je vyřknete.

![](/upload/_public/magazine/img/nova fotka přidat.PNG)

Proč si důkladně vyčištěná fasáda zaslouží dlouhodobou ochranu?

Každý člen výboru a majitel bytové jednotky by měl vzít na vědomí fakt, že především zateplené fasády systému ETICS není vhodné opakovaně zatěžovat čištěním, a to jak tlakovým, parním, chemickým či jiným. Fasáda se opakovaným čištěním stává méně soudržnou a více porézní, což jednoznačně snižuje její životnost. Co byste měli od kvalitní ochrany povrchu očekávat, aby vám přinesla prodloužení životnosti vaší fasády?

- Dlouhodobou ochranu vyčištěné fasády s minimální dobou životnosti 10 let.

- Garanci na udržitelnost funkčnosti ochranného systému po smluvní dobu.

- Přesnou specifikaci garance zvoleného ochranného systému, tzn. jak lze vyhodnotit po uvedenou dobu životnosti, že ochrana je funkční a vaši fasádu chrání, samozřejmě uvedeno ve smlouvě.

- Po skončení garanční lhůty ochrany vyčištěné fasády, např. 10 let, by mělo být dostačující ochranný systém pouze obnovit bez nutnosti opakovaného čištění.

- 100% ochranu proti UV záření – zamezení UV degenerace fasády/šisování barev.

- 100% ochranu proti šednutí – zamezení ulpívání atmosférických nečistot.

- 100% ochranu proti zelenání – zamezení tvorby a vzniku řas/ zelenání fasády.

- 100% ochranu proti černání – zamezení tvorby a vzniku plísní/ lokálního černání fasády.

- Výše uvedená jakostní kritéria by měla být dodržena ve 100% trvalé účinnosti po celou dobu záruční smluvní garance dle smlouvy o dílo.


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?