Jak jsme chovali užitečné zvíře…

Dnes si již málokdo dovede představit chovat v činžovním domě na Národní třídě číslo 318 prase jako v legendární povídce dvojice Šimek-Grossman. Od těch dob se chovatelské záliby velmi změnily. Psů i koček ve městech přibývá a stále častěji se v domácnostech objevují želvičky jako suvenýr z dovolené, exotičtí papoušci a mnohdy i nebezpeční hadi, o množství křečků, morčátek ani nemluvě.

Jak jsme chovali užitečné zvíře…

Jenže tito kamarádi s námi obvykle sdílí byt v bytovém domě a měli bychom být ohleduplní k sousedům, kterým naše záliba mnohdy může znepříjemnit život. Není nic zábavnějšího, než projít se v nových lodičkách u výtahu čerstvým kočičím exkrementem, poslouchat psí vytí opuštěného štěněte dlouho do noci či snášet nekonečné vřískání užvaněného papouška. A co když se nějaké takové zvířátko vydá k sousedům na návštěvu? Potkat hada v koupelně po ránu? Nic moc. Najít mrtvého křečka v rozkladu při předvánočním úklidu? Není co závidět!

Pokud bydlíme v domě, kde je bytové družstvo či společenství vlastníků, řeší pravidla užívání bytů a chování ve společných částech domu tzv. domovní řád, který je od roku 2014 s příchodem NOZ povinnou součástí každých stanov SVJ. A právě stanovy a domovní řád dávají možnost stanovit si nějaká pravidla. Znečistí pes chodbu? Musíte to po něm uklidit. Neučiníte tak? Můžete dostat od vedení SVJ pokutu, pokud ji máte ve stanovách za porušení pravidel schválenou. Nelíbí se vám, že soused chová 4 psy a co chvíli jezdí výtahem nahoru a dolů, aby je vyvenčil? Setkali jsme se i s takovým ustanovením v pravidlech pro rozúčtování, kdy se náklady na užívání výtahu rozpočítávají právě dle počtu psů.

Do stanov se dá vložit dnes prakticky cokoliv, vždy by ale základem každého slušného soužití v rámci SVJ či BD mělo být staré dobré pravidlo: Moje svoboda končí tam, kde začíná svoboda toho druhého.

Prodiskutovat návrhy Stanov a domovního řádu bývá někdy složité a na dlouhé lokte, usnadnit to mohou moderní komunikační on-line nástroje, jedním z nich je náš portál www.sousede.cz, který můžete kromě jiného využít třeba i k tomu, najít mezi sousedy nějaké ochotné dítko, které právě Vašeho pejska přes poledne vyvenčí.


Mohlo by vás zajímat

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Apostille a superlegalizace: Klíčové procesy pro mezinárodní kupce nemovitostí

Pokud plánujete nákup nemovitosti v zahraničí, čeká vás podobně jako v případě pořízení nemovitosti u nás proces složený z několika kroků. U koupě domu či bytu v zahraničí musíte ale navíc počítat s překladem a ověřením pravosti důležitých listin, přičemž může být potřebný soudní překlad, apostila nebo superlegalizace. Co si pod těmito pojmy představit?

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Home office a jeho dopad na sousedské vztahy

Popularita home office neboli práce na dálku rok od roku roste. Z průzkumu Hospodářské komory ČR, který proběhl v minulém roce, ostatně vyplynulo, že home office alespoň několik dnů v měsíci umožňuje 93 % zaměstnavatelů. Jaký vliv má home office na sousedské a rodinné vztahy a jak na problematiku práce z domova nahlíží zákon?