Jak mají vypadat a co mají obsahovat zápisy ze schůzí SVJ a BD

Máte na starosti důležitou funkci ve vašem společenství vlastníků jednotek nebo bytovém družstvu? Nebo potřebujete z nějakého důvodu nahlédnout do zápisu ze schůzí, či jednání orgánu SVJ, ať už výboru, kontrolní komise nebo představenstva SVJ? Následující řádky vám prozradí, co vše musí obsahovat tyto zápisy a jak do nich nahlédnout.

Jak mají vypadat a co mají obsahovat zápisy ze schůzí SVJ a BD

Statutární orgán SVJ, kterým je předseda SVJ nebo výbor, musí vždy vyhotovit zápis ze schůze SVJ do třiceti dní od jejího skončení.

Zápis musí obsahovat, kdo shromáždění SVJ svolal a jak, kdy se konalo, kdo je zahájil, kdo mu předsedal, které další činovníky členská schůze SVJ zvolila (například zapisovatele a ověřovatele zápisu), jaká usnesení přijala a kdy byl zápis vyhotoven.

Zápis by měl na počátku obsahovat informaci o usnášeníschopnosti, tedy zda na shromáždění společenství vlastníků dorazil dostatečný počet členů, aby bylo možné schůzi vůbec konat a cokoliv rozhodovat, například měnit domovní řád a noční klid. Pokud by tomu tak nebylo, je nutné svolat náhradní schůzi SVJ.

Dále by měl zápis kopírovat program pozvánky s jeho jednotlivými body a výsledky hlasování SVJ, tedy kolik členů bylo pro, proti a kolik se zdrželo. Součástí zápisu je i prezenční listina, tedy seznam jmen a podpisů těch členů SVJ, kteří se na schůzi dostavili. To je důležité zejména k případnému pozdějšímu prokázání usnášeníschopnosti té konkrétní schůze. Mohlo by totiž dojít k tomu, že platnost usnesení, které je jejím výsledkem, někdo napadne u soudu. Pokud schůze SVJ proběhla v rozporu se zákonem, stanovami SVJ nebo i dobrými mravy, soud rozhodne o neplatnosti usnesení. Zápis totiž není aktem, který je závazný pro členy, má pouze jakýsi informativní a kontrolní charakter. Shromáždění nebo členská schůze BD rozhodují jen usnesením.

V případě družstev, ať už bytových nebo stavebních, platí podobná pravidla. Z jednání všech orgánů je zapotřebí vyhotovit vždy zápis, tedy nejen členské schůze, ale i představenstva, kontrolní komise, nebo případně dalších orgánů, pokud jsou stanovami zřízeny.

Nahlížení do zápisu

Každý člen společenství vlastníků jednotek má právo nahlížet do zápisů za podmínek, které určí stanovy SVJ, jinak lze nahlížet vždy v sídle spolku. Toto právo nelze vyloučit a nelze ho ani omezit tak, že fakticky znemožní členovi do zápisu nahlédnout, například pokud by bylo možné nahlížet jen jednou v měsíci a to pouze v krátkém čase, kdy většina lidí je v práci.

Pokud statutární orgán nevyhotoví zápis ze schůze vůbec, neznamená to, že přijatá usnesení jsou neplatná. Ale členové, kteří mohou podat návrh soudu, aby dočasně zakázal jednat podle tohoto rozhodnutí, do 3 měsíců od okamžiku, kdy se se zápisem seznámili, či mohli seznámit, nebudou omezeni touto lhůtou, neboť se zápisy nemohli seznámit.

Sousedé.cz - s námi máte domy v kapse

Vytvořili jsme přehlednou platformu pro společenství vlastníků jednotek s cílem ušetřit čas, peníze a nervy. S námi lze dělat správu bytových domů tak, aby se všem dobře žilo. Zjednodušili jsme práci pro správce SVJ a pro výbor SVJ. Jako předseda SVJ budete mít vše důležité na jednom místě, vždy a odkudkoliv dostupné a samozřejmě přehledné. Pro správce SVJ jsme připravili přehledný komunikační kanál, který umožňuje rychlou distribuci dokumentů s garancí přečtení a evidenci závad, která vám ulehčí od starostí s hlášením a řešením jakýchkoliv závad v rámci SVJ.

Zaregistrujte se a vyzkoušejte náš portál SVJ. Zjednodušte si život a využijte online prostředí. Mějte váš dům v kapse.


Mohlo by vás zajímat