Jak mi pomohl realitní agent

Každý z nás někdy potřeboval, či bude potřebovat řešit své bydlení. To současné může být nevyhovující z několika důvodů – velikost, lokalita, podnájem. Při shánění nového bytu se někdy podvědomě vyhýbáme kontaktu s realitním makléřem a raději hledáme na vlastní pěst. Zkušený a ochotný makléř nám ovšem může v mnohém pomoci.

Jak mi pomohl realitní agent

Velmi pozitivní zkušenost v tomto směru měl pan Jiří. Po dva roky se mu nedařilo sehnat nový byt podle svých přání. Pátral na vlastní pěst i pomocí realitních kanceláří. Avšak ne se všemi byl spokojen – například na jednom webu si zadal poptávku, a když se půl roku nic nedělo, zavolal na dostupné kontakty. Bylo mu sděleno, že pán, který měl jeho žádost na starosti, v dané společnosti již dávno nepracuje. Jeho pracovní povinnosti bohužel nikomu dalšímu nepředali.

Jiná agentura se zase ozvala letos na podzim s nabídkou bytu odpovídající jeho požadavkům. Bohužel pro ně je Jiří již půl roku majitelem nového bytu, a proto odpověď na poptávku starou dva a půl roku nebyla moc aktuální.

Jiří po dvou letech usilovného hledání našel na internetu byt, který se mu zamlouval. Byt byl součástí projektu malé developerské společnosti, jež koupila celý bytový dům, zrekonstruovala jeho společné prostory a byty nabídla k prodeji. Na webu se pro detailní informace bylo nutné registrovat, poté Jiřího oslovil realitní makléř s možností prohlídky bytu. Jako velmi nápomocnou zmiňuje Jiří také webovou stránku developerského projektu, obsahující detailní a aktualizované informace o všech bytech na prodej.

Makléř byl zaměstnancem malé realitní kanceláře a developerská firma si jej najala na spolupráci po dobu prodeje bytů z jejich projektu. A pak už začala bezchybná komunikace a především kooperace obou zúčastněných. Makléř Jiřího provedl bytem, podal mu vyčerpávající informace a poté jej nechal v klidu rozmyslet, netlačil na něj s rychlým rozhodnutím. Při zájmu o jakékoliv doplňující informace, neměl makléř jediný problém s jejich dodáním a ochotně je poskytl. Jiří se nakonec rozhodl pro koupi bytu.

Ani tím neskončila jeho spolupráce s makléřem, ten mu následně pomáhal zařídit vše potřebné. Sehnal kontakty na členy SVJ nebo na paní, bydlící v sousedním bytě. S Jiřím jednal vždy férově, na rovinu a byl mu i nadále nápomocný. V podstatě fungoval jako projektový manažer – po dobu kupního procesu vše koordinoval a zařizoval. Důstojně také komunikoval s tehdejšími obyvateli bytu, kteří měli byt v podnájmu a vzhledem k jejich vysokému věku plánovali brzké stěhování do bytu s pečovatelskou službou. Makléř, kromě toho, že velmi pomohl Jiřímu v čase převodu bytu, pomáhal také ostatním tehdejším nájemníkům hledat nové bydlení.

Jaká je rada, kterou jsme se od Jiřího dozvěděli? „Dejte na to, jestli Vám makléřovo jednání sedí. Když ne, proč byste s ním měli jít do obchodu svého života? A rozhodně se nenechte dostat pod obrovský časový tlak. Na rozhodnutí v řádu milionů si vezměte více času než jen pár hodin.

A jaké máte zkušenosti s realitními makléři vy? Měli jste také štěstí?


Mohlo by vás zajímat

7 tipů, jak zařídit malý byt

7 tipů, jak zařídit malý byt

Vybavit dobře a pohodlně malý byt nebo garsonku je výzva! Ale také skvělá příležitost pro kreativitu a inovace. V tomto článku vám představíme sedm svěžích a originálních tipů, jak proměnit váš malý byt v útulný a stylový domov.

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Chystáte se malovat? Nezapomeňte na penetraci

Před samotným malováním nepodceňte přípravu podkladu. Pokud si chcete usnadnit práci, ušetřit čas a nervy, použijte nejdříve penetrační nátěr, který připraví zeď na poslední vrstvu – výmalbu.