Jak na bydlení s malým alergikem

Většina maminek propadá nákupní horečce ještě před narozením miminka, zejména toho prvorozeného. Nemůžou se dočkat, až vyzdobí pokojíček dečkami, barevnými koberečky a až si malé batole začne hrát se všemi těmi plyšáky od příbuzenstva. Co když ale miláček rodiny trpí na alergické reakce z roztočů nebo má atopický ekzém? Podle průzkumů nic neobvyklého v dnešní době. Až 35 % dětí má nějaký alergický projev.

Jak na bydlení s malým alergikem

Ale ani bydlení s malým alergikem nemusí hned znamenat, že vyhodíte nakoupené povlečení a zakážete příbuzným nakupovat plyšové hračky. Jen je potřeba více řešit úklid a zainvestovat například do čističky vzduchu. Zeptali jsme se týmu chytrého vyhledávače nábytku a bytových doplňků Biano.cz, jaké mají tipy.

![](/upload/_public/magazine/img/alergik 3.jpg)

(design Little design)

Kde všude se ukrývá prach

“Velkými pohlcovači prachu jsou především textilie. Prach je rájem pro roztoče a právě jejich exkrementy jsou nejčastějším spouštěčem všemožných alergických reakcí, nejenom u dětí, ale často i u dospělých,” říká Alena z Biano.cz a dodává: “Pozor byste si měli dát především na koberce, závěsy, záclony a lůžkoviny. To jsou nejoblíbenější místa roztočů.”

Z vlastní zkušenosti ale jistě víte, že prach se dokáže dostat prakticky kamkoliv. Dalším oblíbeným lapačem jsou plyšové hračky a textilie. U dětí trpících alergiemi byste měli dát přednost dřevěným nebo umělohmotným hračkám. Snadno se udržují, stačí je pouze otřít navlhčeným hadříkem.

Plyšové hračky, se kterými si dítě nehraje moc často, uschovejte do uzavíratelné nádoby nebo na místo, kde se na ně nebude prášit. Vhodné jsou například úložné boxy, kupte například ty plastové s víkem. Pokud dítě lpí na oblíbeném plyšákovi, neberte mu ho a raději ho pravidelně perte při vysoké teplotě. I v případě pracích prášků sáhněte po těch kvalitnějších. Vhodnými pro alergiky jsou například následující: MiniRisk, Ecover, Lovela, Frosch nebo Sonett.

Pokojíček pro alergika

“Trváte-li na tom, že v dětském pokoji musí být koberec, vybírejte ten s co nejkratším vlasem. A místo metrážového do celého pokoje zvolte jen malé kusové na hraní,” radí z vlastní zkušenosti Honza z Biano.cz. “Nicméně vhodnější podlahou pro alergika je linoleum, parkety nebo plovoucí podlaha. Tyto povrchy se snadno zbavují nečistot a prachu. Dlažba není vhodná z důvodu chladu od země, neboť dítě stráví většinu dne hraním si na zemi.”

![](/upload/_public/magazine/img/Alergik 2.jpg)

(design Muladesign)

Nejproblematičtějším místem je dětská postel. Myslet musíte na výběr vhodné matrace, polštářů i povlečení. V případě matrace byste měli sáhnout poté, co je pokryta ochrannou vrstvou nebo má snímatelný pratelný potah. Přikrývka s polštářem je nejvhodnější z tzv. dutého vlákna, tj. antialergická. Nejefektivnějším ale také dražším řešením je uzavřít matrace, polštáře a přikrývky do protiroztočových povlaků.

U lůžkovin vám doporučujeme zakoupit ty z umělé střiže. Jejich výhoda spočívá v tom, že je můžete prát při teplotě nad 60 °C. Samozřejmostí by měla být výměna ložního prádla jednou za 7 až 10 dní.

Čerstvý vzduch pomáhá

Základem péče o pokoj alergika by mělo být dostatečné větrání. Za zvážení stojí i investice do čističky vzduchu. Ta je schopna vzduch v pokojíku účinně zbavit veškerých nečistot, prachu, pylů, alergenů, zárodků plísní, výměšků roztočů, virů a bakterií i zbytků cigaretového kouře. O tom, že byste neměli kouřit v dětském pokoji, se snad nemusíme ani zmiňovat. A to ani na případném balkónu.

(Zdroj foto: Biano.cz, design úvodní foto: NOVOdesign)


Mohlo by vás zajímat

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domova a úžasné možnosti moderního osvětlení

Rekonstrukce domu či bytu bývá náročným projektem, který může dramaticky změnit atmosféru a funkčnost vašeho životního prostoru. Jedním z důležitých požadavků při plánování rekonstrukce bývá i celková změna osvětlení, která zvýrazní architektonické prvky, vylepší náladu a zvýší efektivitu prostoru.

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Praktické tipy na rekonstrukci kuchyně

Kuchyně je srdcem každého domova. Je to místo, kde se rodina setkává u jednoho stolu, kde se vaří a sdílí společné okamžiky. Proto není divu, že rekonstrukce kuchyně je jedním z nejoblíbenějších projektů, jak povýšit interiér na další úroveň. Ale jak na to? V tomto článku se podíváme na praktické tipy a nápady, které pomohou proměnit kuchyni v místo, které vás bude inspirativně doprovázet společnými momenty s vašimi nejbližšími.

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

Prevence a řešení ucpaných odpadů v bytových domech

V bytových domech mohou závady na kanalizaci způsobit problém nejen majitelům jednoho bytu, ale hned několika. V bytových domech je tak extrémně důležitá prevence ucpaných odpadů. Jak na ni a jak postupovat v případě, že dojde k ucpání odpadu?