Jak na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví

Chtěli byste se svým družstevním bytem volně nakládat? Pronajmout ho komu chcete, dát do zástavy atd… Chtěli byste mít váš byt v osobním vlastnictví? Co když členská schůze nechce převádět byty v domě na jednotky?

Jak na převod družstevního bytu do osobního vlastnictví

Vlastnictví družstevního bytu s sebou nese řadu omezení, která pro někoho mohou být bonusem a pro někoho zlým snem. Nejčastěji nelze bez souhlasu členské schůze buď byt zastavit a vzít si hypotéku, nebo byt pronajmout. Jste totiž vlastníky pouze podílu v družstvu a byt máte v nájmu. Často dnes však dochází k převodům družstevních bytů do osobního vlastnictví a k přeměně bytových družstev na společenství vlastníků jednotek.

Jak na to?

Než se do toho pustíte, měli byste si zjistit o družstvu zejména finanční informace. Jako družstevník máte právo nahlížet do dokumentů, které se týkají hospodaření družstva. Je dobré zjistit si, zda družstvo má nějaké nesplacené dluhy a pokud ano, kolik ještě musí zaplatit. Není neobvyklé, že se rozhodne vzít si úvěr například na rekonstrukci. Při převodu do osobního vlastnictví byste pak museli splatit ještě svůj podíl na tomto dluhu.

Pokud jste pevně rozhodnuti a zvážili jste všechna pro a proti osobního vlastnictví a chcete jít cestou převodu je potřeba podat žádost, o které rozhoduje členská schůze nájemníků. Bohužel pokud vaši žádost zamítne, nedá se s tím nic dělat, na převod není žádný zákonný nárok. Něco jiného je to v případě, kdy již členská schůze rozhodla o převodu bytů před vaším vstupem do družstva (koupí družstevního podílu). Pokud členská schůze nesouhlasí s oddělením bytu do osobního vlastnictví, můžete zkusit přesvědčit větší část obyvatel domu a podat žádost hromadně a provést úplnou přeměnu družstva na společenství vlastníků jednotek.

Pokud družstvo převod odsouhlasí, podá na katastr nemovitostí tzv. prohlášení vlastníka nemovitosti, tím prohlašuje, že vymezuje v domě bytové a nebytové jednotky. Vlastníci, kteří nechtějí převést svůj podíl na osobní vlastnictví zůstanou družstevníky i přesto, že v domě budou vymezeny jako jednotky všechny byty.

Poté uzavřete s družstvem smlouvu o převodu bytu do osobního vlastnictví. Na jejím podkladě pak zapíše katastr vás jako vlastníka nové jednotky.

Založení SVJ

Nakonec je potřeba SVJ, které vznikne v domě, kde je alespoň 5 jednotek, z nichž minimálně tři jsou ve vlastnictví tří odlišných vlastníků. SVJ vzniká schválením stanov. Stanovy pak určí předsedu svj a zbytek členů výboru a případně další podrobnosti o hlasování svj nebo rozúčtování tepla. Pozor však na vzorové stanovy, které jsou volně ke stažení, mohou být nevhodné pro váš konkrétní případ a tím mohou způsobit do budoucna nemalé komplikace. Vždy se vyplatí se obrátit na odborníka při sepisování stanov.

Dále se nabízí otázka, zda budete platit daň z nabytí nemovitosti? Pro převod družstevního bytu do osobního vlastnictví platí, že je od této daně osvobozen. Avšak od 1.11.2016 musí nabyvatel přesto podat daňové přiznání. Jistě to celé není nijak lehký proces a může trvat i několik let, zejména může vše ztroskotat na špatné domluvě a neochotě některých družstevníků svůj byt převést. Skutečně je třeba nejprve zvážit, zda není lepší místo investování energie, času a peněz do tohoto „boje“ rovnou uzavřít kupní smlouvu na jiný byt v osobním vlastnictví.

www.dostupnyadvokat.cz


Mohlo by vás zajímat

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

SOFTLINK - CEM BYTOVÉ DOMY

Jak plnit legislativu o dálkových odečtech pro bytový dům? Dnes i v budoucnosti? Máme pro Vás řešení!